EPA/Christian Bruna

U Austriji vlada frustracija što je, po pitanju vakcinacije, zemlja pala po broju vakcinisanih jer građani sve manje žele da se vakcinišu.

Trenutno u Austriji je 57 odsto građana u potpunosti imunizovano, dok je 60 odsto primilo barem jednu dozu. Time je Austrija, u kojoj je na početku vladala velika spremnost na primanje vakcina, pala i postala samo “prosečna” u međunarodnom poređenju.

Stopa vakcinisanosti je različita od pokrajine do pokrajine, ali se kreće na iznad 55 odsto. Tako prednjači Burgenland sa 65,6 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva. Zatim sledi Donja Austrija sa 60,6 odsto potpuno imunizovanog stanovništva, a na začelju je Beč sa “svega” 55,4 odsto potpuno vakcinisanih stanovnika.

Stručnjaci ocenjuju da je do zastoja u vakcinaciji došlo zbog odmora, jer su se oni koji su želeli da se vakcinišu to učinili odmah, a mnogi neodlučni su otišli na letovanje. Takođe, i razdor u društvu između onih koji zagovaraju vakcinaciju i protivnika uneo je nesigurnost među gradjane.

Kako bi naveli što veći broj građana koji to još nisu učinili da se vakcinišu, austrijske vlasti sprovode razne akcije, kao što su vakcinacija u crkvama, džamijama, ispred frekventnih trgova i slično.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime