FSS osudio izjavu Hadži-Risteskog

0

U saopštenju Fudbalskog saveza Srbije se između ostalog, ističe:

 

"Fudbalski savez Srbije sa žaljenjem konstatuje da je predsednik FS Makedonije grubo izašao iz uobičajenih sfera delovanja nacionalnog fudbalskog saveza i direktno se umešao u unutrašnje stvari drugog nacionalnog fudbalskog saveza. Izjava gospodina Hadži-Risteskog da će se lično založiti kod nadležnih organa FIFA i UEFA za ubrzano priznavanje, odnosno učlanjenje, tzv. "FS Kosova" u "svetsku" i "evropsku" kuću fudbala, ne samo da se kosi sa važećom regulativom FIFA i UEFA u ovoj oblasti i njihovim statutima, već narušava elementarne kulturne i sportske norme ponašanja, koje su uobičajene u svetu sporta i odnosima između nacionalnih sportskih saveza.

 

Svoje stavove Hadži-Risteski je izneo prilikom posete političkim strukturama ove samoproklamovane države i tako na najgrublji način pomešao politiku i sport".

 

Fudbalski savez Srbije podseća predsednika FSM kako je dužan da poštuje propise Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA):

 

"Želeli bismo i da podsetimo kako član 10. stav 2. Statuta FIFA decidirano navodi da je članstvo dozvoljeno samo ako je savez provizorni član konfederacije (UEFA) najmanje dve godine. Član 5. stav 1. Statuta UEFA navodi da "pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koji se nalaze na evropskom kontinentu, u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu".

 

U saopštenju FSS se dalje navodi kako bi Hadži-Risteski mogao da se suoči sa kaznom ako nastavi sa sličnim izjavama i aktivnostima:

 

"Fudbalski savez Srbije želi da napomene, da će, shodno odgovarajućim normativnim aktima FIFA i UEFA, ukoliko bilo koji sportski zvaničnik nastavi sa sličnim izjavama i aktivnostima, u skladu sa članom 52. Statuta UEFA i člana 7. Statuta FIFA, pokrenuti odgovarajuće disciplinske postupke pred nadležnim disciplinskim organima FIFA i UEFA".

 

Današnje saopštenje za javnost Fudbalskog saveza Srbije takođe je prosleđeno na adrese zvaničnih organa UEFA i FIFA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here