Fudbal donosi osećaj slobode

0

Novo gradilište: Fudbalski teren u Velikoj Hoči
 

– Obišli smo teren, bolje reći livadu za ispašu stoke. Bilo je tu nekad fudbalsko igralište, ali ga više nema. Sve je zapušteno, ruinirano, svlačionice su neuslovne, tačnije nema ništa od nekadašnjeg FK Radnički. Osmotrili smo, projekat je urađen, uskoro počinju radovi – optimistično govori Arno Gujon, osnivač i čelnik francuskog humanitarnog udruženja Solidarnost Kosovo.
 

Sve je oronulo: U svlačionici FK Radnički

Dobro dođe svaki ček

Nadojen neumornom energijom Arno poziva dobre ljude da se pridruže u još jednom humanitarnom delu i na sebi dostupne načine pomognu ovoj akciji. Svi koji žele da pomognu mogu poslati ček, naslovljen na Solidarite Kosovo
i na adresu Solidarite Kosovo, BP 1777, 38220 Vizille, France ili virmanom paypal na sajt, sledeći instrukcije. Za bankarski virman kontaktirati: contact@solidarite-kosovo.org.

U Velikoj Hoči je bilo 120 licenciranih igrača, od toga 80 dece. To je selo koje je u fudbal gledalo kao jednu od važnih stavki života, uostalom, kao i u celom svetu. Tako je bilo do pre deset godina, kada se fudbalski teren, kako meštani opisuju, pretvorio u pašnjak. Zato je organizacija Solidarnost Kosovo odlučila da renovira, ne samo teren, već i sve drugo za obnavljanje fudbalskog kluba.

Težak je život u Velikoj Hoči. A tek šta su im uradili rat i izolacija od svega!
– Uslovi života su teški, svakodnevica krhka, niti lako mogu da popucaju, pa se prvenstveno oslanjamo jedni na druge. Kao u vremena naših predaka čobani na ispašu idu grupno. Posebno su teški radovi na polju. Iskreno, jedino je fudbalski teren mesto gde možemo da se opustimo, razveselimo. Nedeljom posle podne oko terena okupe se cele porodice, tada živimo zajedno i sa osećajem slobode – tako je Arno Gujonu pričao meštanin, predstavivši se kao "šef sela".

Dakle, nije fudbalski teren samo mesto na kom se juri za loptom, već mnogo više, mnogo značajnije, tu se gradi i snaga za zajedništvo i opstanak.

– U prethodnih deset godina u Velikoj Hoči nije odigrana nijedna utakmica, teren je često pod vodom, svlačionice su ruinirane i pune vlage. Sve to treba obnoviti od krova, prozora, sanitarnih prostorija, slavina i tuševa. Nabaviti klupe za svlačionicu, uraditi drenažu terena, markirati teren, nabaviti sportsku opremu – nabraja srpski patriota Arno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here