Fudbal kod Nemaca budi ”stara osećanja”

0

Nemački navijači skandirali ”Zig, tig”, što su neki povezali sa pokličom ”Zig hajl”
 

Posle utakmice Nemačka – Gana, čiji rezultat nije bio zadovoljavajući za Nemce, na društvenoj mreži ”Tviter” osvanule su netolerantne poruke, a jedna devojka je napisala: "Nadam se da će nekoliko crnaca umreti usred utakmice od AIDS-a".

 

Neprimerenog ponašanja bilo je i na stadionu u Fortalezi gde je utakmica igrana. Pojavili su se nemački navijači lica obojenih u crno sa crnim kovrdžavim perikama.

Možda je to trebalo da bude šala, ali organizacije koje se bore protiv diskriminacije osudile su navijače, a FIFA je razmišljala o kaznenim merama.

 

Ništa bolje nije bilo ni tokom meča Nemačka – Portugal, kada je grupa navijača skandirala: "Zig, Zig", što se može protumačiti kao želja za pobedom, ali je moguće i da se radilo o aluziji na nacističku Nemačku i nacistički pozdrav: "Zig hajl".

 

Neki nemački mediji su 2006. godine tokom Svetskog prvenstva u fudbalu pisali kako je taj period, kada je Nemačka bila domaćin Mondijala, "prava bajka", jer su Nemci konačno mogli da se "opuste", i da daju oduška zatomljenom patriotizmu i da pokažu nacionalna osećanja.

 

Kritičari takvog patriotizma i neki sociolozi upozoravaju da je nemačka fudbalska reprezentacija odraz današnjeg njemačkog društva. U Nemačkoj, naime, gotovo 20 odsto stanovnika ima useljeničku pozadinu – podsjeća "Dojče vele".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here