B. C.
Fudbaleri Beograda iz Adelajda pod srpskom zastavom

Srpski fudbalski klubovi iz pet australijskih gradova okupiće se danas u Adelajdu, na svečanom otvaranju 33. Karađorđevog kupa.

Tri pune godine prošle su otkako je poslednji put održan najveći sportski događaj naše zajednice na Petom kontinentu, ali ova prinudna pauza nije umanjila interesovanje koje vlada za prestižni turnir.

Branioci titule: Ekipa Springvejl Belih orlova s peharom Karađorđevog kupa 2019.

Naprotiv, većina stalnih učesnika, kao i neka nova imena, s nestrpljenjem čekaju na početak revije fudbala i kvalitetnog trodnevnog druženja, uz mnogo dobre muzike i tradicionalnih kulinarskih specijaliteta srpske kuhinje.

Kako za “Vesti“ kaže Andrija Popović, direktor Fudbalskog kluba Beograd iz Adelajda, koji je domaćin i organizator ovogodišnjeg kupa, očekuje se učešće 12 muških i tri ženske ekipe.

U krugu favorita: Dajanela Beli orlovi su navikli na osvajanje trofeja

– Nažalost, u poslednjem trenutku je došlo do promene liste učesnika, pošto su dolazak morali da otkažu naši imenjaci iz sidnejskog FK Beograd, kao i ženska ekipa FK Bonirig iz Sidneja. Zbog toga smo napravili određene korekcije u turniru, ali sistem takmičenja ostaje isti. U muškoj konkurenciji će se igrati četiri grupe po tri ekipe, a neki klubovi će imati po više predstavnika. Mi ćemo kao domaćini igrati s tri sastava – prvim timom, selekcijom do 20 godina i amaterskom ekipom iz Nedeljne lige. I iz Melburna dolaze Springvejl Beli orlovi sa prvim timom i sa amaterima, dok ostalih sedam klubova kod muškaraca šalju po jednu ekipu – objašnjava Popović.

Danas će u prostorijama Beograda u Vudvilu biti obavljen žreb grupa, a utakmice će se igrati u subotu i nedelju – prvog dana takmičenje po grupama, a drugog dana četvrtfinale, polufinale i finale.

Lepota i fudbalski talenat: Ženska ekipa Beograda iz Adelajda

– Pored muškog i ženskog turnira planiramo takmičenje veterana, ali tek u petak ćemo znati koje sve ekipe dolaze i sa koliko igrača, tako da postoji mogućnost da oni igraju mali fudbal pet na pet. Ukupno, očekujemo da će na Karađorđevom kupu biti preko 300 učesnika i da ćemo na terenima videti igrače od tinejdžerskog doba, pa do prekaljenih fudbalskih vukova u pedesetim godinama – kaže prvi čovek domaćina iz Adelajda.

Pehari Karađorđevog kupa

Na pitanje koliko je bilo složeno organizovati veliki fudbalski turnir, Popović naglašava da njemu i njegovim saradnicima iz Beograda ništa nije teško kada se radi o interesu zajednice.

Predsednik Beograda Andrija Popović

– Bilo je mnogo posla jer ima dosta toga što treba da se uradi, pripremi i organizuje, a otežavajuća okolnost bila je što do poslednjeg trenutka nismo znali da li će svi doći. Logistički i nije bilo toliko teško, ali recimo nije bilo lako pronaći dovoljan broj volontera koji će raditi i na organizaciji i tokom samog takmičenja.

FK Beograd Adelajd slavi osvajanje Kupa 2015.

Popović predlaže da se za dobrobit takmičenja u budućnosti oformi Organizacioni odbor Karađorđevog kupa, koji bi kao zasebna jedinica vodio brigu o ovom značajnom događaju.

Fudbalerke Drine iz Melburna

– Smatram da bi trebalo da formiramo odbor koji će kao preduzeće voditi organizaciju takmičarskog dela, kao što je komunikacija s klubovima u vezi njihovog dolaska i smeštaja, zatim pronalaženje sponzora Kupa, priprema brendirane opreme za turnir… Domaćini bi u budućnosti trebalo da se fokusiraju pre svega na organizaciju samog događaja, na stvari kao što su uređenje terena, prostorija, hrane, pića, muzičkog programa… U okviru preduzeća koje bi vodilo Kup, bilo bi dobro osnovati i fond u koji će se uplaćivati sredstva, kako bismo uvek mogli da imamo dovoljno novca da pomognemo nekom od klubova koji recimo nemaju mogućnost da obezbede avionske karte. Na taj način bismo ojačali i zajednicu i ovo takmičenje i doprineli da Karađorđev kup još dugo postoji – smatra Popović.

Predsednik FK Beograd iz Adelajda posebno ističe značaj Karađorđevog kupa za celokupnu srpsku zajednicu u Australiji.

FK Orlovi će braniti čast sidnejske zajednice

– Veoma je važno da se naša zajednica okuplja i kroz fudbal, kao i kroz košarku, zatim folklorne i druge kulturne događaje. Naše međusobne veze treba da budu što čvršće. Znam da to nije jednostavno i da treba mnogo truda. Jer, najlakše je odustati od svog porekla i postati deo nekog drugog sveta. Ali, naš cilj treba da bude da opstanemo ovde, a za tako nešto moramo uložiti više vrremena, energije i novca, ali pre svega moramo naučiti decu i mlade da u budućnosti nastave da se druže i okupljaju kroz sve ove događaje. U suprotnom, za 10-15 godina mnogo toga bi moglo da stane. Želimo da ovogodišnji Karađorđev kup doprinese jačanju veza unutar naše zajednice i da ceo događaj uskoro preraste u još veći i masovniji – poručio je Andrija Popović.

Branioci trofeja

Poslednji Karađorđev kup odigran je u oktobru 2019. godine u Melburnu, a domaćin je bila Drina.

U finalu odigranom u Srpskom centru u Kizborou, Springvejl Beli orlovi su posle boljeg izvođenja penala pobedili gradskog rivala Ficroj Siti Srbiju – 4:3.

U prvom ženskom finalu u istoriji Kupa slavio je Sinđelić pobedom protiv Drine, takođe posle penala i istim zbirnim rezultatom – 4:3.

Učesnici turnira

Učesnici Karađorđevog kupa u muškoj konkurenciji: Beograd Adelajd (prvi tim, amateri i mladi tim), Springvejl Beli orlovi (prvi tim i amateri), Sveti Đorđe Brizbejn, Nobl park Drina, Ficroj Siti Srbija, Vestgejt Sinđelić, FK Orlovi Sidnej, Dajanela Beli orlovi i Madington Tesla iz Perta.

Takođe se očekuje i dolazak veterana Kejsi King Krajine, koji bi trebalo da učestvuju u svojoj kategoriji.

U ženskoj konkurenciji takmičiće se Beograd Adelajd, Nobl Park Drina i Vestgejt Sinđelić.

Dve lokacije

Mečevi Karađorđevog kupa igraće se na dve lokacije. Pored stadiona Beograda, “Frenk Mičel Parka“ u Vudvilu, na kojem će biti oržan veći deo turnira, za nekoliko subotnjih mečeva koristiće se tereni klupskog trening kampa u Fulam Gardensu.

Izbor domaćina za 2023.

Danas na sastanku predstavnika klubova učesnika treba da se odluči ko će biti domaćin Karađorđevog kupa 2023. godine.

Postoji predlog da bude Beograd iz Sidneja, ali to još nije izvesno.

– Sidnejski Beograd je trebalo da bude domaćin 2020, kada je zbog pandemije Kup otkazan. Bilo je onda u planu da organizuju ove godine, ali pošto su imali određenih logističkih problema, dogovoreno je da mi preuzmemo. Beograd Sidnej bi trebalo da bude dogodine, ali su otkazali učešće ove godine, tako da još ne znamo. Rešićemo to kada se okupimo u petak – istakao je Popović.

Osvajači

U dosadašnja 32 izdanja Karađorđevog kupa najviše uspeha imali su Springvejl Beli orlovi – čak sedam titula. Evo i svih osvajača:

7 – Springvejl Beli orlovi

5 – Bonirig Beli orlovi (Avala) i Vestgejt Sinđelić

4 – Beograd Adelajd i Beograd Sidnej

2 – Ficroj siti Srbija i Dajanela Beli orlovi

1 – Drina Nobl Parka, Beli orlovi Albion Park i amateri FK Beograd iz Adelajda

Muzički program

Domaćini su objavili da će tokom trodnevnog fudbalskog spektakla biti upriličen i bogat muzički program.

Publiku će sva tri dana i večeri zabavljati pravi muzički tim, u kojem su Bina, Nikola, Miroslav, Aleks, Miki i harmonikaš Nenad Ranić.

Za “mlađu ekipu“ zakazana je žurka u nedelju uveče, u noćnom klubu Precinct, koju će organizovati Klub Moda iz Melburna.

Đuro Alavanja (desno) i Zoran Vukas 2017. u Pertu

Čika Đuro stiže s Orlovima

Prava legenda srpskog fudbala u Australiji, a pogotovo Karađorđevog kupa je svima dobro znani čika Đuro Alavanja iz Zapadnog Sidneja.

Poznat kao veliki ljubitelj svih sportskih dešavanja u našoj zajednici, Alavanja nije propustio nijedan Karađorđev kup, niti Kup Draže Mihailovića, od osnivanja ovih takmičenja.

Izuzetak neće biti ni ova godine, jer Đuro putuje u Adelajd s ekspedicijom Orlova iz Sidneja, jedinog predstavnika srpske zajednice iz najvećeg grada Australije.

Inače, Alavanja je četiri decenije vezan uz FK Beograd iz sidnejske Kabramate, ali to ga nikada nije sprečavalo da sa ljubavlju podržava i posećuje utakmice i drugih naših klubova.

Đuro neretko i sklapa prijateljstva na Karađorđevom kupu, a tako je bilo i 2017. godine u Pertu, kada se upoznao sa Zoranom Vukasom iz Melburna.

– Okupljanja ovakve vrste za mene su duševna hrana. Služe mi da napunim baterije pozitivnom energijom i onda sam miran – kaže čika Đuro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here