Vesti
Šampionski tim Sinđelićevih dama

Najveća sportska svetkovina srpske zajednice u Australiji još jednom je opravdala to svoje zvanje. Prema opštem mišljenju, 34. Karađorđev kup, koji je odigran prošlog vikenda u Srpskom sportskom centru u Kizborou u Melburnu zaslužio je čistu desetku i ostaće upamćen kao najbolje organizovani svesrpski turnir u istoriji.

Zasluge za to pre svega idu na račun domaćina iz Fudbalskog kluba Kejsi Kings Krajina, koji su do sada najmasovnije takmičenje organizovali u saradnji sa prijateljima iz Springvejl Belih orlova.

Titule pobednika Karađorđevog kupa odnele su ekipe Springvejl Belih orlova kod seniora i Vestgejt Sinđelića u konkurenciji seniorki. Orlovi su u finalu pobedili branioca krune Melburn Srbiju sa ubedljivih 3:0, dok su Sinđine devojke i treći put zaredom slavile, a ovaj put je odlučila pobeda protiv gradskih rivalki iz Drine.

Na terenima Sportskog centra tokom subote i nedelje odigrano je čak 45 utakmica u četiri konkurencije, a mnogobrojnoj publici predstavilo se preko 300 učesnika u seniorskom (muški i ženski), juniorskom i veteranskom rangu, koji su predstavljali klubove iz Melburna, Sidneja, Kanbefre, Adelajda, Brizbejna i Perta.

Kako su ocenili organizatori, od otvaranja i žreba u petak uveče, pa do završnih finalnih mečeva, u Kizborou se okupilo nešto više od 4.000 posetilaca!

– Za 25 godina koliko živim u Australiji, ovo je najbolje organizovani i najbolje posećeni Karađorđev kup. Bilo je sjajno i 2019. kada je organizovala Drina, kao i prošle godine u Adelajdu, ali ovogodišnji turnir se ipak izdvojio u odnosu na sve prethodne, o čemu govori i veliki broj ljubitelja fudbala, koje je svakako dodatno privukla činjenica da su se po prvi put nadmetali juniori, a drugi put se igrao turnir veterana – kaže koordinator ovogodišnjeg takmičenja Bratislav Kuribak.

Kod veterana je pehar pripao ekipi domaće Krajine, koja je isprašila sve rivale redom. Posle tri pobede bez primljenog gola u grupi, savladali su u finalu Bele orlove iz Kanbere sa 2:1.

U konkurenciji dečaka radovali su se igrači Sinđelića (do 12 godina) i Krajine (do 11), dok su dva tima domaćina odigrala revijalnu utakmicu u uzrastu do sedam godina.

Ipak, najveća uzbuđenja viđena su na muškom seniorskom turniru, na kojem je učestvovalo ukupno 15 ekipa podeljenih u četiri grupe. Prikazan je dobar i uzbudljiv fudbal, a po grupama su dominirale ekipe Springvejla, sidnejskih Orlova, Melburn Srbije, Sinđelića, Drine, Belih orlova iz Kanbere, dok je u grupi D viđena žestoka borba za prvo mesto, u duelu Beograda iz Adelajda i Dajanela Belih orlova iz Perta.

U četvrtfinalu nije bilo iznenađenja, pošto su Beograd, Srbija, Springvejl i Dajanela ostvarili očekivane pobede, a zatim ukrstili koplja u borbama za mesgto u velikom finalu.

Na kraju, najviše znanja, ali i spretnosti i snage imala je ekipa melburnskih Belih orlova, koja je najpre na penale eliminisala Beograd Adelajd, a zatim u borbi za pehar svrgnula s trona ove godine izuzetno moćnu Melburn Srbiju, novog člana premijerligaškog ranga u Viktoriji.

Kod dama je Sinđelić samo potvrdio da je neprikosnoven. U grupi tri pobede uz gol-razliku 13:0, a zatim još jedan rutinski trijumf nad Drinjankama, bili su više nego dovoljni da Sinđine devojke ostanu jedine osvajačice u istoriji ženskog takmičenja na Karađorđevom kupu.

Fudbalerke Drine uoči finala
Detalj sa ženskog meča Sinđelić – Beograd
Slavlje igrača i navijača Springvejl Belih orlova posle dodele trofeja

Stijačić prvi strelac

Podeljena su i pojedinačna priznanja, koja su kod muškaraca poneli najbolji strelac Nikola Stijačić (Sinđelić), najbolji golman Tomas Hol (Springvejl) i najbolji igrač Trent Skapetis (Srbija). Kod dama, ubedljivo najbolji golman je Saša Lipiridis iz Sinđelića, igračica turnira je Rejčel Stirton iz istog kluba, a zvannje goleterke ponela je Dalia Bailo iz Drine. U konkurenciji veterana najbolji golman je Branko Jakovljević, a igrač turnira Ivan Ružić.

TRILING NAJBOLJIH: Skapetis, Stijačić i Hal
Žetva trofeja: Lipiridis i Džordžio iz Sinđelića

Dogodine u Pertu

Na sastanku klubova određeni su i domaćini naredna tri izdanja Karađorđevog kupa. Jubilarno, 35. po redu takmičenje održaće se na terenima Dajanele u Pertu, dok će se 2025. turnir vratit u Melburn, a domaćin će biti Srbija. Konačno, za 2026. je odlučeno da se Kup igra na terenima Svetog Đorđa u Brizbejnu.

KARAĐORĐEV KUP 2023.

SENIORI

Grupa A

Springvejl Beli orlovi – Sv. Đorđe 4:2

Sv. Đorđe – Orlovi Sidnej 1:1

Springvejl Beli orlovi – Drina 2 0:1

Orlovi Sidnej – Springvejl Beli orlovi 1:1

Drina 2 – Orlovi Sidnej 0:4

Sv. Đorđe – Drina 2 3:2

Grupa B

Melburn Srbija – Bonirig Beli orlovi 0:2

Bonirig Beli orlovi – Tesla Madington 0:1

Melburn Srbija – Sinđelić 2:1

Tesla Madington – Melburn Srbija 0:1

Bonirig Beli orlovi – Sinđelić 2:4

Sinđelić – Tesla Madington 3:2

Grupa C

Beograd Adelajd 2 – Beli orlovi Kanbera 2:4

Beograd Sidnej – Drina 0:1

Beli orlovi Kanbera – Beograd Sidnej 3:0

Beograd Adelajd 2 – Drina 0:2

Beograd Sidnej – Beograd Adelajd 2 3:0

Beli orlovi Kanbera – Drina 0:0

Grupa D

Beli orlovi Dajanela – Krajina 4:0

Krajina – Beograd Adelajd 1:5

Beograd Adelajd – Beli orlovi Dajanela 0:1

ČETVRTFINALE

Orlovi Sidnej – Melburn Srbija 1:3

Beli orlovi Kanbera – Beograd Adelajd 1:2

Sinđelić – Springvejl Beli orlovi 0:1

Beli orlovi Dajanela – Drina 2:1

POLUFINALE

Melburn Srbija – Beli orlovi Dajanela 2:1

Beograd Ad. – Sp. Beli orlovi 0:0 (pen. 4:5)

FINALE

Springvejl Beli orlovi – Melburn Srbija 3:0

SENIORKE

Beograd Sidnej – Beli orlovi Kanbera 1:0

Sinđelić – Drina 3:0

Beograd Sidnej – Sinđelić 0:4

Drina – Beli orlovi Kanbera 6:0

Sinđelić – Beli orlovi Kanbera 6:0

Drina – Beograd Sidnej 3:0

FINALE

Sinđelić – Drina 2:0

VETERANI

FINALE

Krajina – Beli orlovi Kanbera 2:1

JUNIORI

Do 12 godina

Krajina – Sinđelić 1:4

Do 11 godina

Krajina – Sinđelić 4:0

Do 7 godina

Krajina crveni – Krajina plavi 3:2

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here