EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) saopštila je danas da osuđuje slučajeve otmica rukovodstva nuklearne elektrane Zaporožje i pozvala na hitan povratak Ukrajini pune kontrole nad tom nuklearnom elektranom. “Osuđujemo ponovljeno rusko kidnapovanje rukovodstva i osoblja ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane”, navodi se u saopštenju G7.

G7 je pozvala Rusiju da odmah vrati punu kontrolu nad zaporoškom nuklearnom elektranom “njenom zakonitom suverenom vlasniku, Ukrajini”. Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom saopštila je 11. oktobra da su ruske snage kidnapovale zamenika direktora NE Zaporožje Valerija Martinjuka i da se on nalazi na nepoznatoj lokaciji.

Na sajtu Energoatoma saopšteno je da su ruske snage 17. oktobra kidnapovale šefa službe informacionih tehnologija Oleha Kostjukova i pomoćnika generalnog direktora elektrane Oleha Ošeku i odveli ih na nepoznatu lokaciju.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je početkom oktobra ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearka Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here