EPA/Georgi Licovski
Makedonski premijer Zoran Zaev

Iako je najavio nove činjenice u vezi sa aferom “Reket”, koja poslednjih dana potresa Severnu Makedoniju, novinar italijanskog lista “La verita”, Laris Gajser, je gostujući na italijanskom radiju Kapodistri pojasnio da je video i audio zapise tog slučaja objavio u strahu da bi dokazi mogli da budu uništeni.

Makedonski portal Republika je preneo da je Gajser rekao da je politička karijera premijera Zorana Zaeva, koji je umešan u ovu aferu, gotova te da više nema međunarodni kredibilitet.

Ukazao je da se i predsednik Stevo Pendarovski tokom jučerašnje konferencije za medije povodom ove afere “distancirao od Zaeva”.

Očekivao je kaže da će nakon objavljenih video i audio zapisa, osobe umešane u tu aferu negirati njihovu umešanost.

– Nisam mogao da spavam iz straha da će osobe čiji se glasovi čuju na snimcima negirati njihovu umešanost. Nešto što je sasvim legitimno. Ali oni su priznali da se radi o njima – rekao je Gajser gostujući na italijanskom radiju.

Ocenio je da su objavljeni snimci razotkrili da u Makedoniji postoji sistemska korupcija, politička i sudska.

– Postojala je opasnost da će nestati dokaze, zato smo ih javno objavili – istakao je Gajser.

U slučaju “Reket” koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 koji je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Rešenje o oslobađanje od pritvora biznismena Jordana Kamčeva bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva čiji glas se takođe čuje u objavljenim audio razgovorima između Boki 13 i Kamčeva na portalu lista “La Verita”.

Janeva u jednom od objavljenih razgovora obrača se Kamčevu rekavši mu “da ne brine i da će sve biti ok”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here