pixabay.com
Zastava Gane

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države, jer predstavlja kršenje Helsinškog dogovora i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, navodi se u diplomatskoj noti te države upućenoj Srbiji.

U noti, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje, ali da se ispostavilo da je ta odluka bila preuranjena.

“Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena”.

U noti se podseća na stav 10. Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, u kojem se ovlašćuje Generalni sekretar da “uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave, da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova”.

Odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom, navodi se u noti.

Dodaje se i da je Vlada Gane uzela u obzir postojeći dijalog između Beograda i Prištini čiji je cilj rešavanje tog pitanja i da podržava tekući proces.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je vladi Republike Gane zbog te odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

“Odluka vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom”, naveo je Dačić.

On je rekao i da očekuje da će ta odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je poručio i da je Gana najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i Metohije i da je njena odluka veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje.

“Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah”, naveo je Dačić.

Gana je 16. država, članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Kosova.

1 COMMENT

  1. Bravo za jos jedno povlacenje priznanja. Tkz. \\\”Kosovo\\\”* ni do sada nije bilo drzava ,ali ovim stalnim povlacenjima priznanja to se samo potvrdjuje.Kada su ga priznavale mnoge zemlje su to cinile po automatizmu, neke pod pritiscima drzava mentora kosovske* nezavisnosti,a neke zbog potplacivanja krvavim narko novcem sa Kosova*. Ocigledno ce broj drzava koje priznaju samoproglaseno Kosovo* pasti ispod 50% ukupnih clanica Ujedinjenih Nacija,sto i te kako ima uticaja na njegov medjunarodni polozaj,i preispitivanje stavova i ostalih zemalja koje ce ubuduce itekako razmisliti kada ubuduce budu u prilici da glasaju i odlucuju vezano za Kosovo*. Sada kao i u ranijim slucajevima kada su pojedine zemlje povlacile priznanja, ocekujem da zvanicnici tkz.\\\”Kosova\\\”* demantuju i ovu vest i kazu da je lazna :). Samo je zanimljivo ako su vesti o povlacenju priznanja uvek lazne,zasto zajedno sa svojim mentorima zameraju Srbiji i zahtevaju od nje da prestane sa agitovanjem za povlacenje priznanja?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here