Ganić na sudu zbog velikog bogatstva?

0

Milioner: Ejup Ganić
 

Prema pisanju lista "Slobodna Bosna", sumnja se da je Ganić najveći deo svog bogatstva stekao zahvaljujući nekadašnjem predsedniku Predsedništva RBiH Aliji Izetbegoviću koji mu je, kao jednom od najbližih i najvernijih saradnika, poklanjao novac iz privatne kase koja se punila stranim donacijama.

 

Nove zgrade za univerzitet

Ganić je nedavno započeo i izgradnju dve zgrade svog privatnog univerziteta "Sarajevske škole za nauku i tehnologiju" na Ilidži, u koju bi ova obrazovna ustanova trebalo da se preseli za godinu dana iz prostorija Akademije nauka i umetnosti BiH.

Sarajevski nedeljnik navodi da federalno Tužilaštvo poseduje informacije da je Ganić od ratnih donacija iz Ambasade BiH u Austriji nelegalno uzeo tri miliona KM.

 

Prema informacijama iz ovog tužilaštva, u proneveri i zloupotrebi novca iz pomoći za BiH, koja je stizala tokom rata, učestvovala je nekolicina istaknutih pripadnika bošnjačkog političkog, vojnog i diplomatskog establišmenta.

 

Prema tim navodima, desetine visokih bošnjačkih zvaničnika nekontrolisano su raspolagale stotinama miliona maraka, od čega je ogroman deo završio na privatnim računima.

 

Federalno Tužilaštvo, iako je imalo čvrste dokaze protiv ratne i poratne bošnjačke elite, nikada nije procesuiralo ovu pljačku, ali kako tvrdi izvor iz ove institucije, to nikako ne znači da se to neće desiti, piše "Slobodna Bosna".

 

Milioni od nošenja gajbica… pardon, od prodaje knjige

Svoje milionsko bogatstvo pravdao je honorarima od prodaje njegove knjige u SAD i nikada u javnosti nije objašnjavao svoj angažman oko novčanih tokova koji su išli od Beča, preko Zagreba, do Sarajeva, piše “Slobodna Bosna“.

Ganić je posle rata u centru Sarajeva izgradio vilu površine 700 metara kvadratnih kojoj pripada i bašta od skoro 1.000 metara kvadratnih, osnovao je privatni univerzitet, otvorio supruzi Fahriji Ganić luksuznu dermatološku ordinaciju u Sarajevu, a uz sve to školovao sina i ćerku na prestižnim britanskim univerzitetima.

 

Postoje tvrdnje da je Ganić vlasnik još nekoliko objekata u centru Sarajeva koji se ne vode na njegovo ime, što bi se moglo dokazati samo eventualnim otvaranjem istrage, a beogradski izvori tvrde da Ganić ima stan i u beogradskom naselju Rakovica, piše "Slobodna Bosna".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here