Youtube/N1
Ejup Ganić

Suđenje za Dobrovoljačku ulicu još nije ni počelo, a pravni tim nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića već je podneo krivičnu prijavu protiv troje tužioca Tužilaštva BiH koji su učestvovali sastavljanju optužnice protiv njega i još devetorice drugih osumnjičenih za masakr vojnika JNA 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica tvrdi da ovo nije samo pritisak na pravosuđe već i “klasično zastrašivanje” svedoka u budućem procesu.

– Kad se pojavila jedna grupa tužilaca koji hoće da rade svoj posao, Sud je preuzeo ulogu da oslobađa zločince. Iz tog razloga žrtve i njihove porodice, kao i institucije strahuju od sledećeg razvoja događaja. Institucije RS neće dozvoliti ugrožavanje bezbednosti svedoka i svi koji se osećaju ugroženo mogu da nam se obrate za pomoć – poručio je Kojić.

I novi predsednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić kaže za “Vesti” da je podnošenje krivičnih prijava otvoreno mešanje u rad pravosuđa u BiH i perfidan način zastrašivanja ljudi koji su 1992. prošli pakao u Dobrovoljačkoj.

– U situaciji kad se na prste jedne ruke pred Sudom i Tužilaštvom BiH mogu nabrojati predmeti u kojima se procesuiraju zločini nad Srbima, sasvim je jasno da je ovakav “nastup” Ganićevih advokata planski sračunat da se utiče na rad suda, ali i zastraše svedoci koji već 30 godina očekuju pravdu. Od završetka rata u BiH do danas postoji problem objektivnosti i nepristrasnosti pravosuđa BiH kako bi se za sve događaje u ratu okrivila isključivo srpska strana – ističe Ostojić i dodaje da je tome u najvećoj meri “kumovala” i međunarodna zajednica.

– Kroz haški tribunal, ali i pravosudni sistem BiH, međunarodna zajednica je od početka uključena u prikrivanje istine o ratu u BiH. Većina zapadnih zemalja to čini zato što je i sama bila učesnik tog sukoba podržavajući jednu stranu i sada to pokušavaju da prikriju i da se “operu” od odgovornosti – zaključuje Ostojić.

Senad Pećanin, šef pravnog tima Ejupa Ganića, naveo je da su krivične prijave podnete protiv v.d. glavnog tužioca državnog tužilaštva Milanka Kajganića i tužioca Gordane Tadić i Gorana Salihovića. Protiv njih će biti podnesene i disciplinske prijave pred Visokim sudskim i tužilačkim većem (VSTV), a na teret im se stavlja “zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “nesavestan rad u službi”. Ganićevi advokati smatraju da su ovi tužioci svesno opstruisali istragu u predmetu Dobrovoljačka i preduzimali radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije.

Optuženi “preispituju” tužioce

Osim Ejupa Ganića, za masakr u Dobrovoljačkoj optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismet Dahić, ratni član Štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) Zaim Backović, penzionisani generali Hamid Bahto, Hasan Efendić i Fikret Muslimović, komandant u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Jusuf Pušina, bivši načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob i komandant odreda Bosne 52 Mahir Žiško. Svi optuženi su od VSTV zatražili da preispita rad Tužilaštva BiH u ovom predmetu.