”Ganić u zamenu za Ratka Mladića”

0

”To znači, oni žele Ganića i druge da stave pred bosanski sud, iako je Hag te iste ljude proglasio nevinim za navedena dela!? Šta stoji iza toga? Kada Ratko Mladić jednom dođe na red za hapšenje i suđenje, Boris Tadić i Srbija mogu reći: ‘Mi smo pustili da se Ganiću sudi u Sarajevu, mi ćemo sada Mladiću suditi u Beogradu’. Ako Ganića i druge oslobode, na kraju i Mladić može da bude proglašen nevinim”, kazao je Šaćirbej za sarajevski ”Dnevni avaz”.

 

On je dodao da se, prema njegovim informacijama, na poternici Srbije nalazi još 400 osoba iz BiH.

 

Sam smišlja teorije zavere: Muhamed Šaćirbej
 

 

”Ovde je reč o postavljanju vrlo opasne političke i pravne paralela da je Ganić isti kao i Mladić. To je nedopustivo. Šta god da se posle Londona desi Ganiću, verovatno će biti pokušaja da se isto izdejstvuje i za Mladića. To pojedinim zemljama i, naravno, Beogradu odgovara, jer Mladić neće moći da svedoči u Hagu o tome šta je tačno bilo u Srebrenici i drugim gradovima BiH, gde je Zapad Mladiću implicitno poručio ili dao žuto ili zeleno svetlo za genocid i da radi to šta je radio. O razvoju situacije u vezi s Ganićem razgovarao sam sa svetski poznatim advokatima i slažemo se da je ovakav rasplet slučaja vrlo moguć”, istakao je Šaćirbej.

 

Vekarić negira Šaćirbeja

 

Bruno Vekarić

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločin Bruno Vekarić negirao je danas navode bivšeg zvaničnika BiH Muhameda Šaćirbeja da je Srbija raspisala poternice za 400 osoba iz BiH, navodeći da ne želi da se upušta u političke polemike u pravosuđu. To nije tačno. To su opet pokušaji neke političke polemike oko isključivo pravosudnih stvari, izjavio je Vekarić Tanjugu. "Ovo isključivo pravosudne stvari i što se tiče političke diskusije u to uopšte ne želim da se upuštam", naglasio je on. Šaćirbegović, bivši ministar inostranih poslova i bivši ambasador BiH pri UN, izjavio je u intervjuu "Dnevnom avazu" da se na poternicama iz Srbije, pored ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, nalazi još 400 ljudi.

 

"Ono što je u početku bio mudar potez, a to je da traže izručenje Ganića u Sarajevo, na kraju postaje ne baš toliko mudar potez za BiH. To je mudar potez za međunarodnu zajednicu i Beograd", izjavio je Šaćirbej za "Dnevni avaz", objasnivši da su sada kritični momenti ne samo za Ganića, već za celo ratno rukovodstvo u BiH.

 

On je optužio Veliku Britaniju da Ganićevim hapšenjem "želi da prepravlja istoriju i politiku koju je imala prema BiH". Šaćirbej smatra da su sada kritični momenti, ne samo za Ganića, nego za celo ratno rukovodstvo u Sarajevu, pa i BiH.

 

Komentarišući situaciju u Stranci demokatske akcije, Šaćirbej je ocenio da se temelj na kome ta stranka stoji osipa kao pesak.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i ubistva vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here