wikipedia.org/Matthew D. Williams
Razarač američke mornarice (Foto: Arhiva)

Ratna mornarica SAD će usvojiti “agresivniju vojnu strategiju prema Rusiji i Kini”, piše londonski “Gardijan”, pozivajući se na veliki izveštaj komande Korpusa morske pešadije, ratne flote i obalske straže SAD.

U izveštaju se navodi da su Kina i Rusija postali “odlučniji rivali” SAD i da Kina predstavlja “najozbiljniju dugoročnu stratešku pretnju”.

“Naše vojne baze kojih ima po celom svetu, svakodnevno su u kontaktu sa kineskim i ruskim vojnim brodovima i avionima”, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, u slučaju rata i Kina i Rusija će, verovatno, pokušati prve da zauzmu teritoriju potencijalnog konflikta, pre nego što SAD i njihovi saveznici mogu efikasno da reaguju.

Kako bi se sačuvala strateška prednost, Vašington planira da modernizuje ratnu mornaricu za račun manjih brodova, sa većim manevarskim mogućnostima, pa čak i daljinski upravljanim brodovima.

U Rusiji su više puta saopštavali da oni ne planiraju agresivna dejstva prema SAD i drugim zapadnim državama. Štaviše, oni su primetili porast vojne aktivnosti Vašingtona i bloka NATO-a u blizini svojih granica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here