EPA/Valdrin Xhemaj

Najava predsednice Vjose Osmani da će Kosovo pokrenuti tužbu protiv Srbije “za genocid u periodu od 1998. do 1999. godine na Kosovu”, može biti ostvarena uz pomoć Albanije, poručio je advokat Tom Gaši.

U izjavi za Kosovo onlajn Gaši objašnjava da iako Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, to neće pokolebati kosovske lidere u nameri da tuže Srbiju.

– Ima indicija i da Albanija može da podnese određenu tužbu za genocid protiv Srbije. To je jedina mogućnost. Kosovo je priznalo više od 115 država, ali s obzirom da je Albanija član Ujedinjenih nacija, ona ima pravo da podnese tužbu u ime Kosova pred Međunarodnim sudom, za zločine za vreme rata od 1998. do 1999. godine – navodi Gaši.

Prema njegovim rečima, sada sledi pronalaženje pravnih temelja za podnošenje tužbe. Gaši izražava očekivanje da će odluka suda biti u korist Kosova.

– Sada smo u situaciji kada će premijer i predsednica oformiti jednu ekipu pravnika i advokata koji će podneti tužbu protiv Srbije. Ovo nije prvi put da se Srbija tuži pred Međunarodnim sudom pravde za zločine počinjene na Kosovu, ranije je bila tužba Hrvatske, Bosne i Hercegovine i ovo će biti treća tužba koja će imati nekoliko pravnih prepreka, ali će sud rešiti slučaj u korist Kosova – kazao je Gaši.

On smatra da se “mora dokazati krivica Srbije”, uprkos tome što je prošlo više od 20 godina, od kada su, kako kaže, počinjeni zločini.

– Apsolutno nema zastarelosti za krivična dela za ratne zločine i za genocid, previše vremena je izgubljeno, ali Međunarodni sud ima pravo i odgovornost da prihvati ovu tužbu – zaključuje Gaši.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here