EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači i Edi Rama

Advokat Tom Gaši izjavio je da bi albanski premijer Edi Rama trebalo da svedoči u korist bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je u Specijalnom sudu u Hagu optužen za ratne zločine, prenosi albanski Juronjuz.

Gaši je rekao da bi pravosudni organi u Albaniji trebalo da donesu odluku da u toj zemlji, tokom sukoba na Kosovu 1999. godine nije bilo trgovine organima.

– Nadležni organi pravosuđa u Albaniji moraju da donesu odluku, da se ovaj slučaj jednom zauvek zatvori, da se zna da nije bilo trgovine ljudskim organima. Rama ima takva ovlašćenja da to predlaži nadležnim organima. Albanija treba da donese sudsku odluku da li se to desilo ili ne. Znamo da se to nije dogodilo i bilo bi dobro da jedan od svedoka bude i sam Edi Rama, ali i bivši premijer Pandelji Majko, šef ŠIŠA tokom rata – naglasio je Gaši.

Advokat bivšeg predsednika Kosova Gregori Kiho nedavno je uputio pismo glavnom haškom tužiocu Džeku Smitu u kojem navodi da se na spisku svedoka odbrane u tom slučaju nalazi devet bivših diplomata, među kojima su i vojne ličnosti NATO, OEBS, Unmika i drugih misija koje su bile na Kosovu tokom sukoba.

Kiho je naglasio da će u korist Tačija svedočiti i visoki zvaničnik suseda Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here