Tanjug

Nekadašnji potpredsednik vlade Kosova Dardan Gaši izjavio je da je situacija na severu Kosova veštački izazvana i navodi da na jugu Kosova živi barem polovina ukupnog broja Srba, a da na tom području nema nijednog incidenta.

– Nije bilo tenzija pre barikada, pa da vlada Kurtija uđe sa specijalnim jedinicama na sever, niti ima potrebe za barikadama, tenzijama i jezikom mržnje – ističe Gaši. On napominje da ovakva situacija ne može da se reši zapaljivim izjavama, i ističe da su pregovori jedino rešenje ka izlasku i krize.

Podsetimo, barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova. Već su 14 dana zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak.

Gaši kaže da građani koji ne žive na severu Kosova žive uobičajeno, bez barikada i “bez Vučića i Kurtija”.

– Znači, može i drugačije. Napominjem da je cela ova situacija na severu veštačka, nije trebalo da dođe do ove situacije u kojoj se danas nalazimo – rekao je Gaši.

Govoreći o neformiranju Zajednice srpskih opština, on je rekao da je Priština trebalo ranije time da se bavi, kao i da se nijedna vlada do sada nije bavila time.

– Nije bilo nijednog predloga, ni od ranijih vlada, niti od vlada u kojoj sam ja bio. Nismo je napravili, a trebalo je da se se napravi. To se stalno čekalo, a čeka se i danas nekakav sveobuhvatni dogovor Prištine i Beograda, i ZSO treba da bude deo toga. To je kao pitanje “Šta je starije, kokoška ili jaje”, odnosno da li prvo treba da se pravi ZSO, pa da se dogovorimo kako ćemo dalje, ili obrnuto – ocenjuje Gaši.

Upozorava da je zapaljiva retorika problematična i da može da uzrokuje eskalaciju sukoba.

– Imamo zapaljivu izjavu ministra policije Kosova, a samo dan kasnije ministra odbrane Srbije. Ova situacija mora da se reši. Treba da budemo zahvalni Kforu, inače ne znam gde bi se sve ovo završilo sa ovakvom retorikom. Napominjem da problem nisu prava Srba na celom Kosovu, problem je na severu. Srbi i Albanci mogu da žive zajedno u Gračanici, ali sever se izdvaja – rekao je Gaši.

3 COMMENTS

  1. Veštački su postavljene barikade, a prirodno je da nema ZSO ??? Ma nemoj…jel ti to Nemci rekli da kažeš?

  2. Sve je veštači izazvano al upalose u zamku sad nikako dase iz nje izađe ostače te barikade još par mjeseci sigurno jer izlaza nema Velika Greška.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here