Gasna mućka na pomolu?

0

Fonet
Gde i šta se radi: Zorana Mihajlović
 

Mihajlovićeva ne spori da se gasovod ka Bugarskoj ubrzano gradi, ali i ne objašnjava gde se i šta radi. Ističe da je ta gasna veza mogućnost da se Srbija kasnije priključi na Transjadranski gasovod, odnosno na Grčku, i kasnije možda i na gasovod koji grade Rusija i Turska.

– Prethodno Ministarstvo energetike je već krenulo u razgovore. Mora da se pripremi projektna dokumentacija. EU finansira deo sa bugarske strane i sa naše strane takođe mora da se nađe način kako će se to finansirati – rekla je Mihajlovićeva. Antić, koji pojašnjava da će iduće godine biti završena planska dokumentacija i zaokružen finansijski plan, međutim, otkriva obećanja Evropske komisije da će Srbiji biti obezbeđena sredstva iz IPA fondova "veća od do sada dogovorenih 14 miliona evra".

Veza i sa Rumunijom

Kompanija Jugorosgas, koja je formirana 1998. godine, na svom sajtu ima i šemu puteva gasa od Niša, koja pokazuje da će se gasovod koji je konekcija sa Bugarskom, osim ka Leskovcu i Vranju, račvati i ka Kuršumliji, kao i da će ići ka Zaječaru, Boru i Negotinu i da će se dalje povezivati ka Rumuniji. Da će ovaj gasovod biti povezivan i sa drugim državama, potvrdili su i Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović.

Srpsko-bugarski sporazum o spajanju gasovoda je potpisan 1. aprila 2005. godine. Urednica sajta Enerdžiobzerver Sika Pistolova potvrđuje da Jugorosgas gradi pravac ka Bugarskoj. Komentarišući nedorečene izjave dvoje članova Vlade Srbije, ona za "Vesti" kaže da je, prema njenim saznanjima, Jugorosgas, koji je bio mešovita firma naše države i Rusije, prešao 2007. u vreme vlasti Vojislava Koštunice u većinsko rusko vlasništvo. Njene informacije potvrđuje činjenica da je direktor kompanije ruski državljanin.

– Nejasno je kako je došlo do promene vlasničke strukture, a tu se krije i veliki problem, pošto strana kompanija ne može da bude vlasnik regionalnog gasovoda – kaže Pistolova.
Vojislav Vuletić iz srpskog Udruženja za gas je za naš list obelodanio da je reč o projektu koji datira iz vremena vlasti Slobodana Miloševića.

– U vreme vlade Mirka Marjanovića 1996. godine sklopljen je ugovor naše i ruske vlade da gasovod južno od mesta Pojate kod Kruševca radi mešovito preduzeće u kojem je udeo vlasništva dve države bio jednak – podseća Vuletić.

On smatra da će taj već rađeni projekat biti delimično menjan zbog izgradnje autoputa od Niša ka Dimitrovgradu, koji saobraćajno povezuje Srbiju i Bugarsku.

– Najbolje rešenje je da gasovod ide uz autoput, pa će verovatno u jednom delu gde se malo razilaze trase doći do izmena – navodi Vuletić.

Dodaje da je deo gasovoda od Niša do Leskovca već urađen, a da se radi na povezivanju sa Vranjem.

– To je gasovod vezan samo za Srbiju, odnosno za njen jug, i treba da u slučaju nekakvih havarija obezbedi pouzdanost u dotoku gasa za južni deo zemlje – pojasnio je naš sagovornik.

I Putin obavešten

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih ruskoj strani, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom veći deo razgovora posvetio gasovodu koji treba da poveže Srbiju i Bugarsku. Naši izvori ukazuju i da Nikolić ima vrlo dobre veze sa Jugorosgasom.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here