Tanjug/AP

Kompanija „Gasprom eksport“ nije dobila od holandske kompanije „GasTera“ uplatu za isporučeni gas u aprilu, zbog čega ruska kompanija obustavlja isporuke od 31. maja.

„Do kraja radnog dana 30. maja (rok za plaćanje predviđen ugovorom) ‘Gasprom eksport’ nije dobio od ‘GasTera’ uplatu za gas koji je isporučen u aprilu. S tim u vezi ‘Gasprom eksport’ obavestio je ‘GasTera’ da obustavlja isporuke gasa od 31. maja 2022. godine dok se ne izvrši plaćanje u skladu sa procedurom, utvrđenom ukazom predsednika Rusije“, navodi se u saopštenju.

Holandska kompanija je takođe obavestila „Gasprom eksport“ da ne namerava da plati isporučeni gas u rubljama kako predviđa ukaz predsednika Rusije i u skladu sa šemom koju je predložio „Gasprom eksport“.
Ranije je kompanija „GasTera“ saopštila da je donela odluku da ne izvršava zahteve „Gasproma“ o plaćanju gasa u rubljama. Kompanija je obrazložila odluku time da plaćanje po novoj šemi može da dovede do kršenja sankcija koje je uvela Evropska unija, kao i time što postoji previše finansijskih i operacionih rizika povezanih sa traženim načinom plaćanja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here