Youtube/RTS
Dron "Gavran"

Novi proizvod kompanije “Jugoimport”, dron “Gavran”, predstavlja izviđačko-udarnu platformu namenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine.

“Gavran” obezbeđuje osmatranje u realnom vremenu, akviziciju ciljeva, prepoznavanje ciljeva po principu svoj–tuđ i dejstvo na uočene ciljeve.

Dužina drona je četiri i po metra, razmak krila 3,2 metra, a visina sa točkovima 0,7 metara. Borbeni radijus domaćeg drona-ubice iznosi od 50 do 100 kilometara, zavisno od reljefa i dužine linije izviđanja.

Ovaj dron-ubica radi sa nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mesta preko zaštićenog radio-linka.

Uništava sve vrste ciljeva na zemlji – tenkove i oklopna vozila, krupna PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pešadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove.

– Mi smo pri kraju završnog prijema tog sistema ovde kod nas gde su naše i posade proizvođača obavile taj program, i sve do sada je bilo uspešno i bojevo gađanje raketom “rt8c” na poligonu u Nikincima – rekao je Nenad Miloradović iz Vojske Srbije.

Maksimalni domet “gavrana” je 150 kilometara pri krstarećoj brzini od 120 kilometara na čas. Primarna upotreba ovog drona-ubice predstavlja kruženje iznad bojnog polja u roku od 30 minuta i na daljini od 50 kilometara od komandnog centra. Maksimalna visina leta je 1.500 metara. Masa samog drona je 35 kilograma, a poletna masa drona sa korisnim teretom 50 kilograma.

Kada se dron lansira iz kontejnera, njegova krila su savijena, a prilikom izletanja iz kontejnera vraćaju se u prvobitni položaj.

“Gavran” poleće sa buster motorom na čvrsto gorivo, a klipni motor koristi za krstareći let. Vreme potrebno za lansiranje drona iz kontejnera je 1 minut. Navođenje drona je kombinovano, inercijalno, pomoću GPS-a, GLONASS satelitskog navigacijskog sistema, a u terminalnoj fazi leta dron se navodi na cilj preko TV ili IC glave za samonavođenje.

4 COMMENTS

  1. Ne razumem se nikako u ovu temu,ali mi se dopada da smo mi napravili “ovako nešto”.Deluje moćno.

    • Da bi se reklo da smo napravili nešto, to nešto mora da se isprojektuje, mora da se testira, da se uspostavi proizvodnja a zatim da se i taj gotov proizvod testira. Ako ovo nije slučaj, onda je u pitanju samo ideja, skica, maketa, funkcionalni model ili prototip. A ovaj dron je, kao i većina stvari izloženih na sajmu naoružanja, samo to – maketa

  2. Napunjen oancirnim eksplozivom moze da srusi Gazivode,a tesko da ga NATO skine ore impakta s obzirom na mogucu daljinu dejstva .Da li ce Kosovo to da prizna kao poraz nikog ne interesuje u Srbijici.Svi imaju SADA preca posla od umisljenih kvazidrzavnika sa samoopredeljenjem

    • Ni sa bomboma sa osiromašenim uranijumom onakvim kakvim su gađali Žeželjov Most, Avalski Toranj, Kinesku Ambasadu ili General Štab brana na Jezeriu Gazivode se ne bi mogla ni načeti jer je ta brana nasipnog tipa sa 100 metara visine i u osnovi pola kilometara širine i isto toliko dužine.
      Jezero Gazivode, koje koristi iskkjučivo Albancima za vodu za piće Prištevcima, za hlađenje TMT Obilić i navodnjavanje čitave Kosovske Doline. Srbima samo Ibar donosi otrovne vode sa trepčinuh jalovišta. I zbog toga jezero se može isušiti izgradnjom prevodnice kod Ribarića i kanalom Ibar-Raška-Ibar skrene i kod Raške nastavi dalje svojim koritom. Izgleda da su Ameri shvatili i ponudili su sličnu soluciju ali bez odvođenja vode od jezera već na tom potezu izgraditi nekoliko brana i hudroelektrana a sa Gazivodama pinuditi pravičnu deobu odnosno da se Srbiji, opštini Zubin Potok (ZSO) i Kosovu * profit deli na tri jednaka dela

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here