Tanjug
Ponovo među Srbima: Kosta Gavras

FEST-ovo priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručeno je proslavljenom reditelju, oskarovcu Kosti Gavrasu na 48. FEST-u. Nakon više od pedeset godina karijere, dva Oskara, Zlatne palme i berlinskog “Zlatnog medveda”, slavni reditelj gost je FEST-a, sa svojim prvim filmom koji je snimio u rodnoj Grčkoj.

Cenjenom filmskom autoru priznanje je uručio reditelj Goran Paskaljević, a zahvaljujući se na nagradi Gavras je napomenuo da nada ipak postoji iako, kako kaže, Evropa do skora nije bila to čemu se on nadao.

– Ohrabrio me je govor predsednika Makrona, ali i činjenica da Evropu vodi žena. Kad god je neka žena u igri postoji nada. Imao sam ponude da radim sa nekim zvučnim imenima na grčkoj sceni, ali sam shvatio da značajan broj tih glumaca ne može da glumi na engleskom. Odlučio da snimim ostvarenje u kojem protagonisti pričaju na svojim maternjim jezicima – kazao je Gavras.

Uoči projekcije političkog trilera “Ponašajte se kao odrasli” o grčkoj finansijskoj krizi, Gavras je ponovio kritičke ocene o Evropskoj uniji, ali i izrazio nadu da će opstati i postati ono što je njegova generacija i sanjala. Kada je počela kriza, počeo je, kako je rekao na pres konferenciji, sa prikupljanjem materijala – intervjua, dokumenata, snimaka.

-Želeo sam da govorim o Evropi, o manjku demokratije i o grčkom narodu koji pati evo već 10 godina zbog evropske pozicije prema dugu. Jedini način da o tome govorim bio je da napravim film. Tema filma je grčka kriza, koju sigurno poznajete, jer ste nam dobri susedi. Uloga Evrope u toj krizi bila je negativna, jer nije učinila ništa da ublaži patnje običnog grčkog naroda iz kojeg i ja dolazim. Želeo sam da govorim i o tome kako je Evropska unija tretirala Grčku i o problemima koji su se tamo stvarali.

Tada se, kaže, pojavio čovek koji je na sve te uslove pristajao, a onda je sve odbio, jer je zamrzeo sve te okolnosti, a to je bio Janis Varufakis.

– Privukao je moju pažnju, jer je bio izuzetan i govorio je vrlo zanimljive stvari i davao odlične predloge. Onda je došao Cipras, prošlo je neko vreme, on je raspisao referendum, a Varufakis je dao ostavku. Zvao sam ga, našli smo se i kazao mi je mnogo zanimljivih priča.

Problemi u društvu

Oskarovac dodaje da je veoma važno govoriti kroz film o društvu, umetnost mora da se bavi tom temom i ukaže na probleme.

– Prvi umetnici koji su govorili o društvu bili su Grci u pozorištu. Od tada pa do sada umetnost je bila angažovana na različite načine. Lično sam oduvek tome težio kroz celu svoju karijeru i do kraja nje ću se truditi da kroz film ukažem na probleme u društvu – ističe Gavras, kome je u Jugoslovenskoj kinoteci uručen Zlatni pečat.

Ovo je drugi put da Gavras dolazi na FEST, a poslednji put je bio kada je govorio o filmu “Priznanje” iz 1970. godine.

– Tada je Jugoslavija bila pod komunističkom režimom. Govorili smo o staljinizmu, bilo je vrlo zanimljivo, jer smo govorili o kontroverznim temama. Nekoliko puta su me do sada zvali da ponovo dođem, ali nisam mogao. Sada, kada sam ovde, veoma sam srećan.