Gazda Jezda pobegao na lečenje

0

Jezdimir Vasiljević pri stizanju u Srbiju

Jezdimir Vasiljević – Gazda Jezda saslušan je kod istražnog sudije Višeg suda u Palati pravde u Beogradu. On je na saslušanje doveden iz Centralnog zatvora u koji je smešten u petak uveče posle deportacije iz Holandije. Vasiljević se kretao teško, uz pomoć štaka.

 

"Teško sam bolestan! Jedva hodam posle dva moždana udara. Nisam pobegao iz Srbije, već sam otišao na lečenje. U Srbiji nisam imao odgovarajuće uslove za lečenje. Najpre sam boravio u Ekvadoru kod supruge, a potom sam otišao u Holandiju. I sada se loše osećam, zdravlje mi je trajno narušeno“, rekao je Vasiljević.

 

Vasiljevićev advokat Dragoljub Đorđević kaže da je slučaj njegovog klijenta dodeljen sudiji Slađani Marković, koja bi trebalo da do kraja maja zakaže glavni pretres.

 

"Ipak, i taj datum je neizvestan, jer nije poznato da li će se na suđenju pojaviti prvooptuženi Milorad Vukotić, direktor Podgoričke banke. Malo je verovatno da će on doći u Beograd budući da ima crnogorsko državljanstvo. Vasiljević je tražio ekstradiciju, jer je želeo da se vrati u Srbiju. On se loše oseća i prima terapije“, kaže Đorđević.

 

Vasiljević je napustio Srbiju 1993. godine kada je propala njegova štedionica. U zemlju se vratio 22. februara 2001. godine i tada je uhapšen na beogradskom aerodromu. Pušten je iz pritvora 29. oktobra 2001. godine, pošto je sud kao jemstvo prihvatio njegovu vilu na Dedinju. Suđenje Vasiljeviću i njegovim saradnicima počelo je aprila 2004. godine, ali je on u međuvremenu pobegao iz zemlje.

 

Gazda Jezda je uhapšen 4. aprila prošle godine u Holandiji, od oktobra se nalazio u jednom selu pored Groningena u kućnom pritvoru i bio je pod stalnim nadzorom. Posle hapšenja u Holandiji, Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je njegovo izručenje, jer je za njim raspisana Interpolova poternica u aprilu 2006. godine, kada je napustio Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here