Gde nađeš mesto tu sliku posadi

0

Neobično mesto: Detalj sa otvaranja izložbe
 

Umetnik ne bira mesto gde će izlagati svoja dela, važno je da ih ljudi vide, objašnjava slikarka, koja je pre nekoliko meseci imala izložbu u sličnom prostoru na obližnjem Licenzeu.

Aleksandra živi i radi u Berlinu od 2000. godine. Bila je udata za fudbalera Igora Lazića, s kojim je pet godina živela u Francuskoj, a zatim u više nemačkih gradova.
– Iskoristila sam te selidbe i u svakom gradu imala samostalne izložbe, a usput sam radila i umetničke projekte, kao Junajted badi-ber ili Životinje bez doma – navodi umetnica.

 

Muzički trenutak: Aleksandra sa Peterom Keslerom
 

Pošto je zidni, scenski i dekorativni slikar, Aleksandra je ulepšala i oplemenila mnoge privatne i javne prostore, prethodni je bio bolnica Sent Getrauden u Berlinu.

 

Studirala je slikarstvo, ali i pravo i pedagogiju u Sarajevu, a zatim završila i Visoku školu za grafiku i umetnost u Lajpcigu, tako da joj je sve to zajedno omogućilo da se isproba na raznim poljima.

 

– Pokušavam da se osamostalim, pa sam otvorila i privatnu školu u kojoj dajem časove slikanja za decu i odrasle dva puta nedeljno. Taj posao me ispunjava. Umetnik ne živi od karijere, nego je važno da radi i da što više prezentuje svoje radove. Danas je vrlo teško dobiti prostor i doći do galerija, za to se treba pomučiti – priča Aleksandra, dok je prekidaju i pozdravljaju brojni prijatelji i poznanici.

Četkicama i bojama naučila je da barata od oca Mitra Debića, poznatog slikara u bivšoj Jugoslaviji.
– Pored oca sam zavolela slikarstvo, a ranije smo imali i puno zajedničkih izložbi.

U početku je bila pod uticajem impresionista, a onda se odlučila za apstrakciju.
– Bio je to period u životu kada sam se otvorila potpuno i pogledala svet drugim očima. Nijedan umetnik ne govori samo spolja, nego i iznutra, iz sopstvenog mraka i sopstvene svetlosti – glasi Aleksandrina umetnička poruka.
 

Cuko

Ciklus posvećen životinjama nastao je kad je izgubila kućnog ljubimca – njenog cuku, što ju je inspirisalo za seriju slika. O Aleksandri je tada pisao i nemački "Bild", jer je 10 odsto od prodaje slika poklonila za zbrinjavanje životinja bez vlasnika i doma.
– Sada pokušavam da nastavim druge projekte u Berlinu. Mislim da je za umetnika mojih godina vreme da nešto uradi i ostvari svoj san – kaže Aleksandra.

 

 

Gosti

 

Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici Ambasada Srbije i BiH, brojni prijatelji i poznanici, ali i slučajni prolaznici. Aleksandrini dobri prijatelji, fudbaler Enver Marić i njegova supruga, koji su je pratili na svim dosadašnjim izložbama, ovoga puta nisu mogli da dođu. Poznati nemački umetnik Peter Kesler je na gitari otpevao nekoliko pesama i hvalio kreativni temperament ove lepe umetnice.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here