pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evropska komisija odobrila je danas strategiju za novu agendu transatlantskih odnosa, tačnije odnosa između EU i Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj se između ostalog pominje i potreba za nastavkom saradnje Evropske unije i SAD na Zapadnom Balkanu, posebno po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

“Evropa je Zapadnom Balkanu dala perspektivu članstva u EU. Nastavak partnerstva između EU i SAD i bliska koordinacija na ZB je od suštinske važnosti, posebno u dijalogu Beograda i Prištine. Moramo da zajedno radimo na podršci pomirenju, poboljšanju upravljanja i pokretanju ključnih reformi”, kaže se u tekstu strategije Evropske komisije za odnose EU i SAD.

EK u ovom dokumentu podvlači i potrebu za saradnjom sa Sjedinjenim Državama na jačanju multilateralnog svetskog poretka i suočavanju sa novim izazovima, od širenja koronavirusa do jačanja odbrane i bezbednosti.

Kako piše Ekonomija onlajn, EU planira da održi samit sa Sjedinjenim Državama u prvoj polovini 2021. godine.

U Evropskoj Uniji, pobeda Džo Bajdena na američkim predsedničkim izborima vidi se kao prilika za jačanje odnosa sa SAD i povećanje saradnje u mnogim oblastima, uključujući one povezane sa zaštitom životne sredine i trgovinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here