EPA/Christian Bruna

Agencija za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES) analizirala je gde su se sve koronavirusom zarazili stanovnici Austrije i došla do zaključka da se to dešava najčešće lokalno i u porodičnom okruženju.

Testovima i utvrđivanjem kontakata pogođenih, AGES je uspela da u 43 odsto slučaja zaraze u Austriji ustanovi u kojim specifičnim situacijama je došlo do nje.

“Sa 6. julom je 7.947 od ukupno 18.301 slučaja zaraze moglo da se dovede u vezu sa 749 utvrđenih klastera. Klasteri se mogu trenutno podeliti u pet tipova. U svakom klaster tipu postoje klaster podgrupe, na primer aktivnosti u slobodno vreme, porodica, radno mesto, starački dom”, objašnjava AGES.

Od 25-te kalendarske nedelje ustanovljeni su pre svega klasteri u Salcburgu – sastanak Rotarijanaca (23 slučaja zaraze), u Gornjoj Austriji – dva klastera u dve crkve sa 188 slučajeva, u Donjoj Austriji – bolnica Nojnkirhen (25 slučajeva) i pojačani klaster vezan za povratak sa putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koji pogađa Beč, Donju Austriju, Gornju Austriju, Korušku, Burgenland, Tirol i Štajersku (ukupno 28 slučajeva).

U 24,6 odsto slučajeva zaraza se pripisuje domaćinstvu, što olakšava prekid širenja, jer se može lako rešiti određivanjem kućnog karantina.

Po 17,8 odsto slučajeva otpada na staračke domove i slične ustanove, kao i aktivnosti u slobodno vreme. Pored toga, 13,6 odsto zaraza dogodilo se na radnom mestu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime