pixabay.com

Bliži se vreme opraštanja od letnjeg voća, što znači da je sezona jabuka pred vratima, a iako ih možda već grickate, najbolje vreme da uživate u njima je tokom berbe, u septembru i oktobru.

Dok su savršeno zrele jabuke bez modrica i udubljenja i čvrste na dodir, mekane i tamne mrlje obično pokazuju da je jabuka prezrela i da više nije dobra za jelo, a nakon što odaberete zrele jabuke, treba znati kako ih i gde čuvati.

Kako čuvati cele jabuke

Kako bi jabuke što duže ostale sveže, držite ih dalje od direktnog sunčevog svetla, najbolje u fioci za voće u frižideru. Ako ih zamotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu s rupicama, biće sveže oko šest nedelja. Samo pripazite da ih ne skladištite pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže etilen zbog kojeg brže sazrevaju i druge namirnice.

Kako čuvati narezane jabuke

Narezane jabuke stavite u kesice koje se mogu zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu i stavite ih u frižider; tako će ostati sveže 3-5 dana. Kako kriške jabuke ne bi potamnele, pre nego što ih stavite u frižider prelite ih s malo limunovog soka. I ne brinite da će vaše primiti ukus limuna – sok od limuna samo dodaje jabukama gorčinu koja se jedva primeti.

Mogu li se jabuke zamrznuti?

Jabuke svakako možete čuvati u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da će izgubiti svoju hrskavost. Budući da će im tekstura biti ugrožena, smrznute jabuke (koje je bolje čuvati narezane, a ne cele) idealne su za korišćenje u pitama, kolačima, umaku ili maslacu od jabuka.

Kad se smrznute jabuke peku, nije ih potrebno prethodno odmrzavati; jednostavno stavite smrznute kriške u koru za pitu s ostatkom nadeva, prekrite testom i pecite, savetuje Real Simple.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here