Mužjaci žutonogog pingvina iz akvarijuma “Sydney’s Sea Life”, koji su sagradili zajedničko gnezdo, pa im je poverena briga o oplođenom jajetu, postali su očevi zdravog potomka, prenose australijski mediji.

Zaposleni u akvarijumu su dvojici mužjaka, Medžiku i Svenu, u gnezdo prvo namestili lažno jaje kako bi proverili kako će se par gej jedinki snaći u ulozi roditelja, prenosi Hina.

Kada su uspešno položili test iz roditeljstva, na brigu im je povereno oplođeno jaje heteroseksualnog para pingvina koji ih je imao dva. U prirodi je, naime, uobičajeno da pingvini napuste drugog potomka jer im je teško da pronađu hranu.

Mladunče se rodilo 19. oktobra i prvi je subantarktički pingvin koji je došao na svet u akvarijumu.

Gej par koji je gnezdo napravio pre sezone parenja, brižno neguje usvojenog mladunca, kazala je Tiš Hana iz sidnejskog akvarijuma.

Objasnila je da su u prvih 20 dana nakon rođenja mladunci najosetljiviji zbog čega je veoam važno da se roditelji o njemu dobro brinu.

Medžik i Sven su jaje smestili u malo gnezdo napravljeno od oblutaka, te su na njemu naizmenično sedeli deleći sve roditeljske dužnosti, rekla je Hana.

Podsetila je i da su i heteroseksualni parovi žutonogih pingvina veoma brižni roditelji.

Izvor:
b92, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here