EPA/LUDOVIC MARIN
Bil Gejts

U pismu koje je uputio predsedniku Južne Koreje Mun-Dže Inu, suosnivač “Majkrosofta” Bil Gejts izrazio je nadu u pojačanu saradnju svoje fondacije sa tom zemljom kada je reč o odgovoru na pandemiju COVID-19.

Kabinet južnokorejskog predsednika saopštio je danas da je Gejts u pismu, poslatom u ponedeljak, naveo da je impresioniran načinom na koji je na pandemiju odgovorila Južna Koreja – konkretno, karantinskim merama uvedenim u toj zemlji i naporima privatnog sektora usmerenim ka razvoju vakcine protiv COVID-19.

Gejts, koji je direktor fondacije “Bil i Melinda Gejts”, je istakao da će, ukoliko bude uspela da razvije vakcinu protiv novog koronavirusa, južnokorejska kompanija “SK bajosajens” od juna sledeće godine biti u stanju da proizvede 200 miliona doza te vakcine godišnje, navodi Jonhap.

Kompanija je za razvoj vakcine od fondacije dobila 3,6 miliona dolara, a Gejts je takođe najavio da će povećati investicije fondacije u jednu nevladinu organizaciju koja je 2018. godine ustanovljena u saradnji sa ministarstvom zdravlja Južne Koreje i pet tamošnjih biofarmaceutskih firmi da bi se zemljama u razvoju pomoglo u rešavanju problema javnog zdravstva.

Gejts je takođe čestitao prvoj dami Južne Koreje, Kim Džang-suk, na njenom imenovanju za počasnu predsednicu južnokorejskog odbora za podršku Međunarodnom institutu za vakcine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here