commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Za civile je vest o dolasku S-400 u Srbiju bila iznenađenje, dok se u Vojsci Srbije o njemu priča već godinama. Bivši načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković naglašava da se Ruska Federacija ne bi odlučila na taj potez, da nije ozbiljno procenila da smo njihovi prijatelji na Balkanu, piše Sputnjik.

Diković kaže da ne zna da li su ljudi svesni koliko je važno što je prvi put iz Rusije stigao sistem koji je namenjen za protivvazduhoplovnu odbranu na velikim daljinama, a koji pripada strategijskim Kosmičko-vazduhoplovnim snagama. Ne mnogo manje bitna informacija, prema njegovim rečima, je i činjenica da ruski vojnici sa našima izvode zajedničke vežbe.

-To je čin ogromnog poverenja, koji imponuje svakom pripadniku vojske, ali i svakom građaninu ove zemlje, bez ikakvih političkih konotacija. Sam postupak dolaska tih snaga na našu teritoriju jeste odraz velikog poverenja, ali i prijateljstva. Velika je to stvar za Srbiju i naš sistem bezbednosti – naglasio je Diković.

Rusija dobro razmislila koga obučava na S-400

Diković kaže da očekuje reakcije zemalja regiona i NATO-a, zato što oni pomno prati svaki naš korak.

– Ipak, svi koji ozbiljno analiziraju ovaj naš postupak ne bi trebalo da imaju neke loše komentare i namere, jer sarađujemo i sa drugima. Rusija je na međunarodnom planu u vojnim odnosima veoma pažljiva i izuzetno oprezna, a svakoj njihovoj aktivnosti prethode veoma zrele procene. Tako su i odlučili da su zreli uslovi da pošalju S-400 u Srbiju i da naša vojska vežba zajedno sa njima – rekao je Diković.

On dodaje da jedan od prioriteta u opremanju naših snaga bezbednosti, a pre svega Vojske Srbije, jeste opremanje sa savremenim sredstvima i sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu.

Na Balkanskom poluostrvu trenutno ne postoji, dodaje Diković, ni jedan sistem PRO sličan sistemu S-400, ako izuzmemo Tursku. Iako još nije zvanično potvrđeno da Srbija kupuje „Pancir S“, naš sagovornik kaže da on pripada protivraketnim sistemima na srednjim daljinama i da odgovara našem geostrategijskom položaju.

-On je veoma efikasan PRO, koji bi umnogome zadovoljio naše potrebe. Pružio bi nam zaštitu i van granica Republike Srbije, što je veoma važno, i bio bi efikasan štit za naše kopnene jedinice. Takav kvalitet oruđa ne postoji u našoj blizini, ako izuzmemo Grčku, Tursku i Rumuniju – naglasio je general Diković.

7 COMMENTS

    • Немој да плашиш никог од наше браће по Титу и партији сви ће уложити Вучићу и Брнабички, молбу за обнову Титовог братства-јединства па онда ајде Јово наново.
      Ено га, она аријевска наказа Велимир Бујанец са Ујацима кука у Бујици, преко целог Интернета, како су Усташе заборављена скупина о Кроацији а на власти је Пуповац и партизанка Колинда. Ту је и Петрица Керемпух, Пернар који се исписао из ХДЗ кад су престали са клањем Срба. А све оне балаве пешкире који зову Пернара у Београд одмах послати на дуготрајну војну обуку.
      Спасавај се ко може!
      https://www.youtube.com/watch?v=ggvd_Uji5vE

  1. nece biti rata na Kosovu, jer je to i bio projekat smestanja NATO baze na Kosovu a izvrsioci nasi tradicionalni zlotvori, isto ko i ustaska Oluja sto je NATO projekat genocida i pljacke nad Srbima civilima, kao sto su iz USD ambasade pucali u momka koji je palio a sad traze koga bi okrivili, USD Kongres je klub placenika lobista koji
    stiti interese svakog ko ponudi dovoljno para, a onda donose rezolucije o obavezama suverenih drzava, jer su umislili da njihova vazi svuda a primer su tri zlikovca UCK koji su dosli iz USD u Srbiju da ubijaju pa ih snasla kazna, a sad ih prave mucenicima i svetskom temom, …itd. itd. Ali Bogu hvala pa se svet probudio iz americkog sna, i sad ima ko i njima da podpali ako treba, e za te potrebe je s-400, da znaju sta ih ceka…

  2. sloboda misljenja i govora su ustavne kategorije, ali se te slobode slobodno procenjuju i ne postuju prema dnevnim potrebama? Sta ce vam komentari ako ih brisete? istina jeste bolna ali nije uvredljiva, a definitivno nije na strani USD rezolucija koje obavezuju tudje drzave sto je non sence po definiciji, kao i zakon o negiranju genocida koji ne postoji, ali je potreban za dnevnu politiku predatora! to sto vi ne objavite komentar ne znaci da on ne postoji, i da nema istomisljenike, naravno, to je samo vas neprofesionalni stav prema nama koji konzumiramo vase objave! vama na cast, svakako.

  3. Немој да плашиш никог од наше браће по Титу и партији, сви ће уложити Вучићу и Брнабички, молбу за обнову Титовог братства-јединства па онда ајде Јово наново.
    Ено га, онај аријевски билмез Велимир Бујанец са Ујацима кука у Бујици, преко целог Интернета, како су Усташе заборављена скупина у Кроацији а на власти је Пуповац и партизанка Колинда. Ту је и Петрица Керемпух, Пернар, који се исписао из ХДЗ кад су престали са клањем Срба. А све оне балаве Сека Персе које зову Пернара у Београд, одмах послати на дуготрајну војну обуку.
    Спасавај се ко може!
    https://www.youtube.com/watch?v=ggvd_Uji5vE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here