pixabay.com
Pentagon

Entoni Tata, kontroverzni penzionisani američki general imenovan je na najviši politički položaj u Pentagonu, preuzevši dužnost od Džejmsa Andersona, koji je podneo ostavku u utorak.

Tata je bio nominovan za američkog podsekretara odbrane za politiku proteklog leta, ali je nominacija povučena.

Tata je, kako navodi Si-En-En, dao brojne islamofobne i uvredljive komentare i promovisao teorije zavere.

Nakon povlačenja svoje nominacije, Tata je imenovan za “zvaničnika koji obavlja dužnosti zamenika podsekretara odbrane za politiku” koji je potčinjen Džejmsu Andersonu.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, Anderson je podneo ostavku u utorak, dan nakon što je predsednik Donald Tramp otpustio sekretara odbrane Marka Espera.

Esper je smenjen dva dana nakon što je Trampov demokratski protivnik Džo Bajden proglašen za pobednika na predsedničkim izborima, što još aktuelni predsednik SAD odbija da prihvati najvivši tužbe i pokretanja postupaka za ponovno brojanje glasova u više američkih saveznih država.

Tata se smatra za lojalnog Trampu, zadržavši podršku Bele kuće čak i pošto su republikanci u komitetu Senata za oružane snage signalizirali da nisu spremni da podrže njegovo imenovanje ranije ove godine.

Anderson je bio vršilac dužnosti zamenika ministra odbrane za politiku otkako je Džona Roda u februaru otpustila Trampova administracija zbog neslaganja o nizu političkih pitanja.

“Obama je terorista, direktor CIA planirao Trampovo ubistvo”

Anderson je u Pentagonu od 2018. godine služio prvo kao pomoćnik sekretara odbrane za strategiju, planove i mogućnosti, a kasnije je postao zamenik podsekretara za politiku.

U nekoliko tvitova iz 2018. godine Tata je napisao da je islam “najnasilnija religija za koju zna”.

Tvrdio je da je nekadašnji američki predsednik Barak Obama bio “teroristički vođa” koji je naštetio SAD i “pomogao islamskim zemljama više nego bilo koji predsednik u istoriji”.

Si-En-En napominje da je Tata takođe više puta širio brojne teorije zavere, uključujući neutemeljene tvrdnje da je Džon Brenan, direktor Cije tokom Obaminog mandata, pokušao da svrgne Trampa i čak izvrši atentat na njega.

Zbog toga je letos otkazano Tatino saslušanje u Senatu o nominaciji što je nateralo Trampa da ga postavi na položaj za koji nije bilo potrebno odobrenje Gornjeg doma američkog Kongresa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here