Genetika kriva za šizofreniju

0

Naulnici utvrdili: Promena gena usko povezana sa šizofrenijom (Foto: Ilustracija)
 

Naučnici su uspeli da otkriju 128 nezavisnih promena na genima u 108 regija ljudskog genoma, od kojih 83 mogu da stvore predispoziciju za obolevanje od šizofrenije.

 

Većina tih promena se odnosi na gene uključene u prenos informacija između neurona (neurotransmitera) kao i u osnovne funkcije pamćenja i učenja.

 

Šizofrenija, koja se obično javlja u mladosti, pogađa više od 24 miliona ljudi širom sveta. Bolest se manifestuje akutnim epizodama psihoze, koji mogu uključivati halucinacije i hronične simptome kao što su intelektualni i emotivni poremećaji.

Iako mnogi lekovi mogu pomoći, oni leče simptome psihoze, ali malo utiču na poremećene kognitivne funkcije pacijenta.

 

Stručnjaci u studiji, objavljenoj u najnovijem broju naučnog časopisa "Nature", navode da postoji povezanost gena imuniteta i rizika od šizofrenije, što dodatno pojačava hipotezu o vezi između disfunkcije imunog sistema i te bolesti.

 

"Ti novi rezultati mogu da podstaknu nalaženje novih vidova terapije protiv šizofrenije", rekao je autor studije Majkl O’Donovan s Univerziteta u Kardifu.

 

"Studija potvrduje da je genetika jedan od glavnih uzroka bolesti", navodi se u časopisu u komentaru studije u kojoj je učestvovalo 300 naučnika iz 35 država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here