Hadži Marko Vujičić
Najdraže mu čestitke drugara: Andrej Živanović

Da je naša zemlja rasadnik sjajnih talenata poznatno je odavno, a da novi naraštaji malih genijalaca rastu kao iz vode pokazalo je i ovogodišnje takmičenje na onlajn olimpijadi, koja je u organizaciji Centra Abakus iz Moskve okupila talente širom sveta. Zlatnu medalju iz mentalne aritmetike osvojio je desetogodišnji Andrej Živanović iz Sremčice, polaznik škole Malac genijalac iz Beograda.

Više od 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje veštine brzog mentalnog računanja i rešavanja logičkih zadataka. Šampion iz Srbije je bio najuspešniji u brzom mentalnom računanju – 200 dvocifrenih brojeva je rešio za 60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi! Sa Andrejom, zlatnim dečakom iz Sremčice, osvajačem zlatne medalje u najtežoj kategoriji “master”, reporteri “Vesti” su razgovarali u njegovoj školi Malac genijalac na Banovom brdu u Beogradu.

– Već tri godine idem u ovu školu i ovde me je učiteljica Jelena Ignjatović spremala za takmičenje. Spremao sam se ovde, ali i kod kuće sam vredno radio – priča ovaj desetogodišnjak, koji pohađa peti razred Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Sremčici.

Zorica Žarkov, prva Andrejeva učiteljica ima samo reči hvale za svog đaka.

– Bila sam mu učiteljica na prvoj godini kada je došao u školu Malac genijalac i do pola druge, dakle sve do korone, a onda sam otišla na trudničko. Sad smo opet i Andrej i ja u školi. On je jedan izuzetno pametan i vaspitan dečak koji sjajno napreduje – priča Zorica.

U školi Malac genijalac mali sagovorniik “Vesti” je završio osnovni i napredni nivo mentalne aritmetike, kao i program super um koji podrazumeva komplikovane računske operacije. Andrej rešava zadatke bez papira, olovke i kalkulatora, ali sa velikim znanjem i koncentracijom, tako što zamišlja drevnu računaljku “abakus”. Andrej je, inače, još u vrtiću pokazao talenat ka logičkim zadacima.

– Volim da učim i ne pada mi teško, nisam kampanjac. Takođe volim i da se družim, a kad me drugari pitaju da im pomognem, uvek sam spreman da im priskočim u pomoć. Zato su mi i čestitke drugara bile najdraže – iskren je mali genijalac iz Sremčice.

Kaže i da ima dve želje.

– Prva je da budem arhitekta, da projektujem zgrade. To sam poželeo još dok sam bio u Amsterdamu. Druga mi je želja da imam mlađeg brata kojeg bih podučavao aritmetici – sa osmeh završava desetogodišnji Andrej Živanović.

Bez olovke i papira

Mentalna aritmetika je sposobnost brzog i tačnog računanja bez korišćenja olovke i papira ili drugog pomagala. Zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno brzo računanje.

Pred drevnom računaljkom

Kalendar

Andrej naročito voli disciplinu “kalendar”. Dovoljno je da mu kažete datum iz prošlosti od pre 30 ili 40 godina i mališan će, nepogrešivo, kao iz topa da kaže da li je u pitanju petak ili utorak ili nekim drugi dan. Isto je i sa datumima u budućnosti, a u sekundi rešava i koren iz šestocifrenog ili sedmocifrenog broja.

Samo reči hvale: S učiteljicom Zoricom Žarkov

Još dva priznanja

Osim zlatne medalje koju je osvojio Andrej Živanović, još dva polaznika škole Malac genijalac osvojila su vredna priznanja. U kategoriji najmlađih učesnika, šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio se bronzanom medaljom, dok je njegov vršnjak Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mesto.

Takmičari su, osim brzog računanja rešavali i zadatke iz neobične matematike, odnosno posebnu vrstu logičkih zadataka koje su morali da reše u kratkom vremenskom intervalu. Zadaci su bili tako osmišljeni da su se takmičari oprobali u pet različitih kategorija razmišljanja: logičko, apstraktno, kombinatorno, algoritamsko i naravno – aritmetičko. Pobednici su bili oni takmičari koji su najbrže rešili zadatke.