Genocid nad Jermenima koči tursko-američke odnose

0

 

U saopštenju se navodi da je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu tokom jučerašnjeg telefonskog poziva vršio pritisak na američkog državnog sekretara Hilari Klinton da spreči da rezolucija izađe pred Predstavnički dom na glasanje.

 

Portparol turskog MIP-a Burak Ozugergin je rekao da je Davutoglu istakao da je "blokada od kritične važnosti da bi se eliminisao negativni uticaj koji je imala rezolucija" na tursko-američke veze i napore za normalizaciju odnosa Turske i Jermenije.

Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio je početkom ovog meseca rezoluciju u kojoj se stradanje Jermena u Otomanskom carstvu naziva genocidom, posle čega je Ankara povukla svog ambasadora iz Vašingtona.

U rezoluciji stradanje više stotina hiljada Jermena u Otomanskom carstvu, tokom Prvog svetskog rata, naziva se genocidom i od administracije američkog predsednika Baraka Obame je zatraženo da se ta činjenica uzme u obzir prilikom vođenja spoljne politike.

 

Klintonova je šefu turske diplomatije rekla da bi želela da premijer Tajip Erdogan poseti Vašington 12. i 13. aprila, kada se održava samit o nuklearnoj bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here