Gensek NATO magnet za strani kapital

0

– Norveška je dobila fantastičnu poziciju u Evropi. Norvežanin kao generalni sekretar je argument za čuvanje novca u norveškim bankama. Sve je više dobro stojećih Evropljana, posebno u poslednje vreme, koji poveravaju svoj novac bankama u Norveškoj. Verujem da je to samo početak u tom pravcu. Mnogo novih klijenata kuca na naša vrata, što ilustruje nervozu u Evropi – ocena je šefa u banci Nordea, Torstena Estensena, koji ima bogato iskustvo.

Ekonomska solidnost i politička stabilnost Norveške čine je atraktivnom zemljom u tom smislu. Finska nije tako sigurna, pošto je blizu Rusije. Švedska nije članica NATO-a, a Danska je blisko povezana sa zonom evra i EU. Preostaje, prema tome, Norveška, pa je 82 milijarde evra, koliko je bilo u sefovima nordijskog koncerna Nordea, uvećano za 15 procenata

Jaki i netaknuti

Dodatno je uticalo i to što je oslabila tajnost banaka u Švajcarskoj i Luksemburgu. Norveška ekonomija stoji veoma dobro u 21. veku, prenosi list "Aftenposten" i dodaje kako je dobro što je već prošla kroz finansijsku krizu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here