Gerero kao stari vuk sa Anda

0
Gerero između dva čileanska igrača

Prvu titulu kontinentalnog prvaka Južne Amerike Peru je uzeo pre 80 godina, a drugu 1975, kada je jedini put i bio u finalu (ligaški igrano 1939). Posle 44 leta ponovo će vojevati za trofej, pošto je u polufinalu pregazio dvostrukog uzastopnog šampiona Čile s 3:0. Protivnik na Marakani u nedelju u 22 časa biće mu domaćin Brazil.

Čileovu sudbinu u samoj završnici meča zapečatio je veteran Paolo Gerero (35), peruanska “devetka”, kapiten, najubojitiji golgeter reprezentacije svih vremena, koji je sve odradio u maniru rasnog strelca. Iskrao se iza leđa protivničke odbrane, a onda je golman pred njim bio nemoćan kao i nebrojeno puta čuvari mreže u Bundes ligi u kojoj je proveo osam sezona, igrajući prve dve u Bajernu (2004-06), a posle u Hamburgeru.

Njemu je to bio 13. pogodak na Kupu Amerike na kojem igra redovno od 2007 (peti šampionat), što je najviše među aktivnim igračima (Čileanac Eduardo Vargas ima 12). Na večnoj listi deli treće mesto s još petoricom, a među njima je i argentinska legenda Gabrijel Batistuta. Sa 17 golova prednjače dva posleratna igrača Mendez (Argentina) i Zizinjo (Brazil), a po 15 imaju Urugvajac Varela i Gererov zemljak Teodoro Fernandez, koji je poslednja dva postigao na šampionatu 1942.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here