EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Južnokorejski gigant Samsung elektroniks odlučio je da zbog globalne nestašice dramtično poveća u tehnologiju proizvodnje čipova.

Kompanija je najavila ulaganja od 151 milijarde dolara za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.

Cilj ulaganja je da se “ubrza istraživanje najnovije tehnologije proizvodnje poluprovodnika i izgradi novi pogon”, izvestili su u četvrtak.

Novi pogon gradiće u kompleksu u Pjongteku, oko 65 kilometara južno od Seula, a radovi bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini iduće godine, prenosi SEEbiz.

Nova ulaganja nadovezuju se na Samsungovu najavu iz 2019. godine o planiranih 133 biliona vona (118 biliona dolara) ulaganja u proizvodnju čipova.

Južnokorejska kompanija ističe da želi biti svetski lider u proizvodnji logičkih čipova koji se koriste u veštačkoj inteligenciji, mobilnim mrežama nove generacije 5G i autonomnoj vožnji.

Navode da već dve godine sarađuju sa inženjerskim kompanijama, proizvođačima delova, dobavljačima opreme i istraživačkim institutima kako bi postigli taj cilj.

Samsung već zauzima istaknuto mesto među proizvođačima memorijskih čipova, koji se koriste u uređajima poput pametnih telefona, podseća dpa.

I drugi veliki proizvođači čipova, poput američkog Intela i tajvanskog TSMC-a, planiraju velika ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta kako bi udovoljili snažnoj potražnji koju je pandemija koronavirusa samo ubrzala.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime