Gimnazijalca uhapsili u školi zbog vređanja Erdogana

0

Reuters/U.B.
Bravo, bravo, policijo moja: Redžep Tajip Erdogan
 

Sud u Koniju, gradu u centralnoj Turskoj, doneo je danas odluku da se mladić oslobodi iz policijskog pritvora, pošto je više desetina advokata zatražilo od vlasti njegovo oslobađanje.

Gimnazijalac se i dalje suočava se četiri godine zatvora ako se protiv njega podigne optužnica i ako bude osuđen za vređanje Erdogana.

Tinejdžer M.E.A., koji ima 16 godina, odveden je iz škole 24. decembra i zatvoren zbog svog govora na protestima u gradu Konija, u Anadoliji. On je u govoru rekao da je Erdogan "lopovski vlasnik nezakonite palate".

Mladić se u govoru osvrnuo na korupcionaški skandal u koji je umešana vlada kao i na kontroverznu Erdoganovu palatu sa 1.150 soba, koju je otvorio u oktobru. Skup u Koniji bio je posvećen mladom sekularnom učitelju koga su ubili islamisti 1930. godine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je na pitanje novinara o toj aferi, koja je izazvala rasprave na društvenim mrežama, branio odluku suda i rekao da svi moraju da poštuju predsednika. Opozicioni poslanik i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Riza Turmen oštro je kritikovao hapšenje maloletnika kojim se krši konvencija UN o pravima dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here