Lična arhiva

Ovog vikenda, 27. marta, srce će kucati za Anđelu i Kalinu, dve devojčice koje bez pomoći ljudi dobre volje nikada neće upoznati život. Da bi im to omogućili, grupa sportista iz Kragujevca, predvođena Ginisovim rekorderom Srđanom Ristićem, u hali “Gordana Goca Bogojević ” u Velikom parku, organizuju prvo veče Ginisovih rekorda u Srbiji. Spektakl na kojem će čak šestoro takmičara pokušati da obori isto toliko rekorda, a sav prikupljen novac odlazi na lečenje dve male Kragujevčanke: trogodišnje Kaline Marinković i godinu dana starije Anđele Niković.

Kod Anđele je ustanovljena teška srčana mana. Operisana je, ali su doktori ustanovili da postoji i dodatni – neurološki problem, odnosno oboljeva od Dg. Ldžssencephalia (teško neurološko oboljenje), a dijagnostikovana joj je i epilepsija. Kalina je trenutno uradila drugu od četiri transplantacije matičnih ćelija u Istanbulu. Kod ove trogodišnje devojčice prvi epileptični napadi pojavili su se kada je imala samo šest meseci. Ubrzo joj je ustanovljena dijagnoza Vestov sindrom (najteži oblik epilepsije), a zatim i da boluje od cerebralne paralize.

Inspirisan ovim teškim životnim sudbinama svojih sugrađana u kojima su glavni junaci mališani, Srđan Ristić, nekadašnji vojni specijalac, ali i Ginisov rekorder u broju kombinovanih sklekova i zgibova (423 za 60 minuta), odlučio je da pomogne tako što će organizovati spektakl veče Ginisovih rekorda u kome će čak šestoro takmičara pokušati da se upiše u ovu knjigu, a istovremeno, sav prihod od ulaznica će otići u humanitarne svrhe za lečenje Anđele i Kaline.

– Kada su deca u pitanju, nema čoveka kome ne zaigra srce kada čuje da im je teško ili da su bolesni. Da bismo im barem malo pomogli da ozdrave odlučio sam da priredim nešto što Srbija još nije videla i to će biti spektakl za pamćenje – priča u jednom dahu Srđan Ristić.

Ukoliko je suditi po najavi, tako će i biti. U uvodnom delu će se predstaviti majstori primenjenog aikida i đijuđice iz više kragujevačkih borilačkih klubova, a uz čak šest takmičara koji će pokušati da obore Ginisove rekorde, poslastica će biti i “hamerhend šou” Muhameda Kahrimovića, nosioca čak 15 Ginisovih rekorda i jedne od zvezda borilačkih sportova u Evropi. Rekordi će se obarati u nekoliko kategorija, a osobenost ovog spektakla u Kragujevcu je što će među kandidatima biti i tri žene.

Srđan Ristić će pokušati da obori dosadašnji rekord od 58 sklekova, ali na dva prsta jedne ruke za jedan minut. U tome će mu “pomoći” i kladionica Admiral klub koja će donirati po 1.000 dinara za svaki uspešan sklek.

– Ivana Milenković će pokušati da pobedi u izvođenju 25 barpija za što kraće vreme, a trenutni rekord je 50 sekundi. Marija Spasić će pokušati da nadmaši rekord od 40 sklekova pod opterećenjem od 20 lb, odnosno 9,7 kilograma, a Nevena Milošević u broju sklekova za 60 minuta. Trenutni rekord je 1.000, a svi se nadamo da će se uskoro taj rezultat promeniti – uveren je Srđan Ristić.

Ginisov rekord će pokušati da obori i Branislav Đokić u kategoriji 25 barpija za što kraće vreme, a rekord je 40 sekundi. Svi kandidati su iz Kragujevca, sem Žarka Jankovića koji je iz Berana i pokušaće da što više blokova razbije sa jajetom u ruci. Svima želimo sreću!

Zli usud

Anđela danas ima četiri godine, ne hoda, ne sedi, ne priča. Roditelji godinama rade na tome da joj pomognu. Konstantno ide na terapije i vežbe kako bi joj se stanje poboljšalo. Lečenje su sve ove godine finansirali sami, ali više ne mogu. Kalina je danas devojčica od dve i po godine koja nema kontrolu glave, ne prati pogledom, niti je u mogućnosti da sedi. Da bi napredovala potreban je intenzivan rad sa terapeutima. Sredstva su joj potrebna za lečenje u koje spadaju: specijalistički pregledi, operativni zahvati, rehabilitacije, banjsko lečenje, fizikalne terapije, logopedski i defektološki tretmani, laboratorijske analize, tretmani u hiperbaričnoj komori, transplantacija matičnim ćelijama, Tomatis tretmani, ortopedska pomagala, medicinski aparati, kao i putni troškovi i smeštaj. Sve pomenuto, više su nego dovoljni razlozi da se ovim ljupkim devojčicama pomogne.

Zahvalnost organizatorima

Srđan Ristić kaže da ogromnu zahvalnost za organizaciju prve večeri Ginisovih rekorda u Srbiji duguje gradu Kragujevcu i Predragu Stevoviću, članu gradskog veća za sport, ali i SDP Radnički iz Kragujevca, Milanu Uroševiću, akademiji “Čojić” i fitnes centru Olimpija.

– Svi oni su bezrezervno podržali ovaj događaj, ali i priključili se zbog višeg, humanog cilja, a to je da se pomogne deci – ističe Ristić.

SMS za pomoć

Za sve one koji žele i sami da pomognu Anđeli i Kalini mogu to učiniti i putem SMS poruka putem fondacije Budi human. Za Anđelu to je moguće iz Srbije slanjem SMS poruke 1034 na broj 3030, a iz Švajcarske na broj 455 treba upisati poruku sa tekstom “human1034”.

Za Kalinu, iz Srbije je to moguće slanjem SMS poruke 1181 na broj 3030, a iz Švajcarske na broj 455 treba poslati poruku sa tekstom “human1181”.