Tanjug/AP
Hasan Rohani

Iran i SAD poručuju da ne žele konflikt ili tenzije posle izjave Donalda Trampa da je spreman da se sastane sa Hasanom Rohanijem pod “odgovarajućim uslovima”.

Ali, eksperti smatraju da za obe strane postoje brojne prepreke za razgovore na najvišem nivou., piše “Glas Amerike”.

Predsednik Donald Tramp iznenadio je mnoge, a posebno Teheran, kada je potvrdno odgovorio na pitanje Emanuela Makrona i rekao da postoje “dobre šanse” da se sastane sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem u narednom periodu.

Spekuliše se da bi taj susret mogao da se dogodi na zasedanju Generalne skupštine UN krajem septembra. Upitan da li je kriza između SAD i Irana završena, američki sekretar Mark Esper za odbranu je odgovorio ovako:

“Ne želimo konflikt sa Iranom, već želimo da komuniciramo diplomatski.”

Japanskom premijeru Šinzu Abeu je bilo ponuđeno da posreduje između Vašingtona i Teherana, a iranski šef diplomatije Džavad Zarif je prilikom susreta sa njim rekao da Iran ne želi povišene tenzije sa SAD, ali i dodao:

“Verujemo da svaka zemlja treba da uživa svoja prava u skladu sa međunarodnim pravom.”

Tenzije su eskalirale nakon što je Tramp prošle godine povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija i ponovo uveo sankcije Iranu.

Eksperti za spoljnu politiku kažu da je sada dobar momenat za održavanje samita SAD i Irana.

– Takav sastanak bi bio seizmički potez. Ali, ne podrazumeva i pregovore koji su kompleksni i na dugom štapu – smatra Barbara Lif sa Instituta za Bliski istok.

Ali, većina eksperata je skeptična posle nedavnih incidenata u međunarodnim vodama.

– Mislim da nam je potreban duži period mira u kojem Iran ne zaplenjuje tuđe brodove u međunarodnim vodama, a SAD ne odgovaraju još žešćim sankcijama – kaže Luk Kofi iz fondacije “Heritidž”.

Stručnjaci ukazuju i na Rohanijevu izjavu da ga “ne zanima slikanje za televiziju”.

“Mislim da Irance brine to što bi taj susret pred kamerama mogao da koristi predsdniku Trampu, a da sa druge strane ne vodi nikakvim ustupcima od strane Amerike”, Dalija Dasa Kaje iz korporacije “Rend”.

Neki analitičari kažu da iranski lideri donose zaključke u odnosu na Trampove ranije samite sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom koji nisu rešili dugoročni problem nuklearnog programa Severne Koreje, niti su Pjongjangu ukinute sankcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here