D. Pašić
Uzalud: Srbi u klubu "Nikola Tesla"

Nikad veću podršku nisu imali fudbaleri Srbije u klubovima u Gornjoj Austriji. Prostorije udruženja Vidovdan, “Nikola Tesla” i Ostrog iz Linca, kao i “Vuk Karadžić” iz Štajera, bile su pune mnogo pre početka meča sa Švajcarskom, ali uzalud.

– Pokazalo se da je sve propušteno u duelu sa Kameruncima. Da smo slavili u toj praktično već dobijenoj utakmicu posle vođstva od 3:1, onda bi protiv Švajcaraca bila druga priča. Ostaje žal, ali i činjenica da nismo imali sreće da povredama, odnosno da su ključni fudbaleri bili van forme za Mundijal. Moramo dobro analizirati šta se desilo i izvući pouke za predstojeća iskušenja u kvalifikacijama za EP – smatra sekretar Vidovdana Goran Vukčević.

Slično misli i Filip Stanković iz kluba “Nikola Tesla”:

– Nekako se sve urotilo protiv nas, pre svega što se tiče forme odnosno zdravstvenog biltena. Recimo, Tadić nije ni izbliza igrao kako može, a on je jedan od ključnih fudbalera. Istina je da smo imali velika očekivanja, ali i sam plasman na Svetsko prvenstvo je uspeh. Moramo se okrenuti ka kvalifikacijama za Evropski šampionat.

Zaboravili na odbranu

Goran Marković, Leverkuzen:

– Volim napadački fudbal baš kakav je forsirala naša reprezentacija tokom predhodnih utakmica, ali smo potpuno zaboravili na odbranu. Trebalo je da smo posle vođstva čvršće zatvorimo prilaze našem golu. Uprkos svemu sam zadovoljan, jer je ovo ipak drugačije takmičenje od kvalifikacija, mada mi kao nacija uvek očekujemo najviše. Skoro pred svako takmičenje se stvara atmosfera da smo malte ne prvi favoriti za titulu, ali treba biti realan. Za mene je najbitnije da u kontinuitetu učestvujemo na velikim takmičenjima, a posle je svaki korak dalje od grupne faze veliki uspeh. Mislim da su nas malo omele povrede i malo poremećena atmosfera između nekih ključnih fudbalera.

Stojan Jumba Jojić, Pariz:

Bivši ragbista beogradskog Brodarca, potom Partizana, danas u poodmakloj devetoj deceniji života, Stojan Jojić, u Parizu poznat po nadimku Jumba, najpre se pohvalio da mu sin Eduard i ćerka Bojana ukupno imaju sedmoro dece. Nada se da će za koju godinu postati i čukundeda. Inače, Jumba je žitelj Pariza od 1957. godine:

– Utakmica me nije razočarala, ali mi se nije ni dopala zbog krajnjeg rezultata. Imamo odličnu ekipu, ali je protivnik, uz agresivnost, znao da iskoristi naše slabosti. To je sport, neko ispada, neko ide dalje. A i kao da se sve urotilo protiv nas. Znali su naši šta žele, ali kao da nisu znali ko će da šutira. Ostaje nam da sačekamo narednu priliku u kvalifikacijama za EP, nadam se da će biti boljih rezultata.

Neuspeh bez objašnjenja

Željko Matijaš, Buks:

– Posle uspešnih kvalifikacija i nekoliko dobrih partija u Ligi Evrope, nacija je očekivala velike domete, kad ono teško objašnjiv haos. S obzirom da izuzetno cenim Piksija kao velikog fudbalskog majstora ne mogu nikako da razumem strategiju naše igre koja ne bi mogla da sačuva prednost ni od pet golova! Na momente smo delovali kao izgubljeni na terenu, a onda i nasednu na provokacije dvojica Albanaca koji su ih demolirali i u Moskvi i u Dohi. Kao da nisu znali gde su i zašto su došli. Tuga da ne može veća biti u kojoj za glavnog krivca smatram naš stručni štab, koji ide na Mundijal bez odbrane i taktike. Šteta za ovu generaciju, a i za jadnu naciju koju i ovako celi zapad drži za gušu. Možda je i krivac tolika mržnja i negativna energija usmerena prema svemu što je srpsko. Ostaje nam samo da tugujemo i žalimo, jer smo vodili i protiv Kameruna a i protiv Švajcarske. Nismo znali da sačuvamo rezultat i to je to.

Milovan Rankov, Frankfurt:

– Verovatno nisam objektivan, ali se desio jedan, po meni, nezaslužen poraz. Za mene je naša reprezentacija najbolja, ali nisam video kod njih želju za uspehom kakvu sam očekivao sa obzirom na ceo istorijat događaja. Počevši od drona, pa preko provokacija na prethodnom prvenstvu u Rusiji. Mislim da je narod želeo više pobedu od samih igrača! I dalje mislim da imamo dobre fudbalere samo im nedostaje veća želja za pobedom.

Samo Piksi da ostane

Milovan Jovanović, Lion:

Desilo se da se Milovan Jovanović, na povratku iz Srbije (a rodom je iz Boljevca kod Rtnja) zaustavi u Sloveniji kako bi odgledao fudbalski meč, prenoćio i potom nastavio put za Lion u kojem živi pola veka:

– Na žalost, nismo mogli bolje. Valjda ćemo bolji rezultat napraviti za četiri godine, samo Piksi da ostane! Možda je negde pogrešio, ali mi nemamo boljeg trenera. Protiv agresivnijih i odlučnijih Švajcaraca, naši momci su uradili šta su mogli, igrali sa onoliko snage koliko imaju, dali sve od sebe… Ni sreće nismo imali, stativa, tri prilike… Mogli smo da izvučemo, koji nam ništa ne bi doneo. Pobedio je bolji i srećniji.