Posta.rs
Naš adut: Rad Bobana Savića

U sredu, 9. septembra, završava se glasanje na konkursu za najlepšu poštansku marku Evrope na stranici posteurop.org/europa 2020, pa iskoristite priliku da svojim glasom podržite Srbiju.

Tema ovogodišnjeg takmičenja su Drevni poštanski putevi, a naša zemlja učestvuje sa markom, na kojoj je predstavljen sahija, rad akademskog slikara Bobana Savića.

Srbija na takmičenjima koje organizuje Asocijacija javnih poštanskih operatora PostEurop učestvuje od 2002. Pre šest godina osvojili smo i prvu nagradu sa markom sa motivom gajdi na temu Nacionalni muzički instrumenti. Autor likovnog rešenja za tu marku je bila Nadežda Skočajić, akademski grafičar i jedna od kreatora poštanskih maraka i vrednosnica Pošte Srbije.

Izdanje preteče današnjih poštara pušteno je u opticaj 5. maja i sadrži dve marke nominalnih vrednosti 74 i 108 dinara, koverat prvog dana (FDC) i prigodni žig, a štampano je u tiražu od 50.000 primeraka.

Tatari, sahije, a kasnije i poštari koji su putovali na kočijama koristili su dobro razvijenu i uhodanu menzulansku mrežu na četiri glavna putna pravca (Beograd – Radujevac, Beograd – Aleksinac, Beograd – Mokra Gora i Beograd – Loznica). Ova mreža bila je organizovana na Savi i Dunavu, a skele i čamci, kasnije i brodovi, činili su važnu kariku u brzom i sigurnom prenosu pošte.

Rad vredan divljenja

Akademski slikar Boban Savić, je, između ostalog, i autor prigodnih marki povodom 100 godina od rođenja patrijarha Pavla. Nju je izradio 2014, a marku povodom dva veka od rođenja velikog kompozitora Franca Lista tri godine ranije.