commons.wikimedia/Thomas Ledl
Gradska skupština u Beču

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) osvojila je izbore za Beč i njegove opštine, ali veliki pobednik je i Narodna partija Austrije (OVP), koja je više nego udvostručila svoj rezultat, dok je glavni gubitnik Slobodarska partija Austrije (FPO) koja je pala na poslednje mesto stranaka koje su prešle cenzus.

Prebrojavanje glasova trajalo je duže nego ranije, pošto je oko 40 odsto Bečlija odlučilo da glasa putem pošte. Upravo ti glasovi predati putem pošte dodatno su ojačali OVP i Zelene.

Prema konačnim rezultatima, SPO je osvojila 41,62 odsto glasova, što je 2,03 više nego 2015.godine.

Zanimljivo je da je prognoza, nakon prebrojavanja glasova predatih na biračkim mestima, za SPO bila na 43,1, a da su glasovi predati putem pošte značajno smanjili rezultat.

Na drugom mestu je OVP sa 20,43 odsto, što je ogroman uspeh, kako zbog povratka na drugo mesto političke scene Beča, tako i što je to poboljšanje od čak 11,19 odsto. OVP je od birača koji su izašli na biračka mesta u nedelju dobila svega 18,5 odsto glasova, ali zato su od onih koji su se odlučili za glasanje putem pošte dobili jasniju podršku.

Stranka Zelenih osvojila je 14,80 odsto glasova, što je za 2,96 odsto više nego 2015. Zatim sledi mala stranka Neos koja je dobila 7,47 odsto glasova i popravila svoj rezultat za 1,31 odsto.

Sa druge pozicije na peto mesto pala je FPO, koja je još na prošlim izborima imala 30,79 odsto glasova, a sada je osvojila svega 7,11 procenata.

Njenom katastrofalnom rezultatu doprineo je gubitak poverenja glasačkog tela zbog afere “Ibica” koju je izazvao bivši lider Hajnc Kristijan Štrahe i koji je, pre godinu i po, zbog toga morao da podnese ostavku na sve političke funkcije.

Inače, Štrahe je probao da se na ovim izborima vrati u politiku sa svojim “Tim HC Štrahe”, ali u tome nije uspeo, jer mu je poverenje ukazalo samo 3,27 odsto glasača, što je daleko ispod cenzusa. Time bi politička karijera Štrahea mogla biti okončana.

Što se tiče izlaznosti, ona je iznosila samo 63,5 odsto, dok je pre pet godina glasalo 75 odsto Bečlija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here