EPA/Russian defence ministry
Sarmat

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa “Sarmat”, koja će zameniti postojeće rakete “Vojevoda”, u klasifikaciji NATO označene kao “Sotona“” mogla bi se zvati “Sotona na kvadrat”, ocenio je generalni direktor i glavni konstruktor Državnog raketnog centra “Makejev”, ruski akademik Vladimir Degtjar.

– Po završetku ispitivanja i uvođenja “Sarmata” u naoružanje, ta raketa će zameniti raketni kompleks “Vojevoda”, koji u klasifikaciji NATO ne nosi slučajno naziv “Sotona” i čije prisustvo u kopnenoj komponenti nuklearne trijade veoma zabrinjava Alijansu. Eksperti NATO su već nazvali “Sarmat” – ” ‘Sotona 2″, a ja bih ga nazvao “Sotona na kvadrat – rekao je Degtjar u intervjuu za Sputnjik.

Stručnjak je istakao da će “Sarmat” suštinski povećati borbeni potencijal Oružanih snaga Rusije i pouzdano zaštititi zemlju od spoljnih pretnji.

Prema njegovim rečima, u složenim geopolitičkim uslovima “Sarmat” će biti pouzdan štit Rusije, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja, garancija očuvanja mira i povod za obnavljanje realnih pregovora o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

– Celokupna istorija “partnerskih odnosa” s našim eventualnim protivnicima u svim sferama: političkoj, ekonomskoj i vojnoj – nesumnjivo pokazuje da pravi pregovori, koji daju realan praktičan rezultat, počinju tek onda kada je postignut paritet u pitanju koje se razmatra, ili kad Rusija ima prednost – naveo je Degtjar.

Glavni konstruktor je istakao da “Sarmat” ima na desetine vidova bojevih glava, što mu omogućava da izvodi napad na gotovo bilo koju tačku na planeti. Sistem upravljanja “Sarmatom” omogućava raketi da se navodi na cilj čak i u slučaju da je pogodi projektil protivraketne odbrane.

On je dodao da će “Sarmat” obezvrediti sva dostignuća zemalja NATO u oblasti naoružanja, jer je jedinstven ne samo po letačko-tehničkim karakteristikama nego i po naučno-tehničkim rešenjima koja su korišćena prilikom njegove izrade.

Prema njegovim rečima, bojeve glave najnovije ruske interkontinentalne balistike rakete veoma je teško otkriti tokom leta, a njihovu tačnu trajektoriju je nemoguće proračunati.

“Sarmat” je opremljen specijalnim sredstvima koja otežavaju pronalaženje njegovih bojevih glava prilikom leta kroz Zemljinu atmosferu ili izvan nje, što onemogućava precizno predviđanje njihovih trajektorija za navođenje projektila protivraketne odbrane.

Prvo lansiranje “Sarmata”, prema programu državnih ispitivanja na kosmodromu Pleseck, izvedeno je 20. aprila ove godine. Ministarstvo odbrane Rusije je tada navelo da su karakteristike dizajna na svim etapama leta potvrđene, probni borbeni blokovi su stigli na zadati rejon poligona Kura na Kačatki, odnosno na rastojanje veće od 6.700 kilometara.

Po završetku programa ispitivanja “Sarmat” će postati deo naoružanja Raketnih strateških snaga Rusije. Prvi će novim kompleksom biti naoružan raketni puk u Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here