pixabay.com
Vijagra

Uzimanje najveće doze sildenafila, glavnog sastojka vijagre, može da dovede do problema sa vidom i spektrom boja koje vidite. Ovaj problem može da traje i do tri nedelje, upozoravaju lekari.

Mali broj muškaraca koji uzme dozu od 100 mg ovog sastojka leka za potenciju, a to je najveća doza dostupa na recept, mogu trpeti zastrašujuće nuspojave čak 21 dan.

Upozorenje stiže od lekara iz Turske koji su prijavili da je nekoliko pacijenata imalo problema sa vidom nakon što su prvi put koristili lekove koji sadrže sildenafil.

Sedamnaest muškaraca posetilo je bolnicu sa abnormalno proširenim zenicama, ekstremnom osetljivošću na svetlost, produženim zamagljenim vidom ili su izgubili sposobnost da vide boje nakon uzimanja 100 mg sildenafila.

Nema dokaza da su uzimali vijagru, ali se zna da je sildenafil aktivni sastojak tablete protiv impotencije.

“Pfizer”, proizvođač vijagre, priznaje da je nagli gubitak vida na jednom ili oba oka retka nuspojava leka. Lekari u bolnici tvrde da su sve doze leka za erektilnu disfunkciju sigurne za većinu muškaraca. Ali veruju da se kod manjeg procenta ljudi lek ne razgrađuje pravilno u telu, što dovodi do visokih koncentracija u krvi čak i danima nakon uzimanja.

Ako osoba ranije nije uzimala lek, i prvi put uzme veliku dozu, odnosno 100 miligrama, to pravi dodatan posao organizmu, kažu lekari.

Vijagra deluje na potenciju muškarca tako što inhibira enzim koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi u telu. Ali i zaustavlja proizvodnju drugog enzima koji  je povezan sa vidom.

Kao rezultat toga, neki korisnici prijavljuju zamagljen vid koji se gubi u roku od tri do pet sati. Ali u nedavnoj studiji, objavljenoj u časopisu “Frontiers in Neurology”, lekari su istakli rizik od produženih vizuelnih nuspojava.

Dr Kararslan je primetio da je svih 17 pacijenata koji su posetili bolnicu u Turskoj  uzimalo po prvi put sildenafil i svi su uzimali najveću preporučenu dozu od 100 mg. Srećom, kod svih 17 pacijenata simptomi su se povukli nakon 21 dan.

“Za veliku većinu muškaraca, sve nuspojave će biti privremene i blage. Međutim, hteo sam da istaknem da se mali broj korisnika može susresti i sa trajnim problemima sa očima i vidom. Iako se ovi lekovi koriste pod kontrolom lekara i u preporučenim dozama, pružaju veoma važnu seksualnu i mentalnu podršku, nekontrolisane i neprimerene doze ne smeju se koristiti ili ponavljati”, rekao je dr Kararslan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here