pixabay.com

Jedinica londonske policije za zaštitu intelektualne svojine (PIPCU) upozorila je Britance da ne koriste piratske usluge za gledanje fudbalskih utakmica.

Povodom engleske Premijer lige, PIPCU je izdao saopštenje u kojem ukazuje na rizike korišćenja nelegalnih striming usluga.

Policija je prenela da su tri osobe nedavno kažnjene na ukupno 17 godina zatvora zbog krađe intelektualne svojine kroz pružanje ilegalnog pristupa gledanju utakmica engleskog fudbalskog prvenstva u više od 1.000 pabova, klubova i domova u Velikoj Britaniji.

Jedan Britanac iz Redklifa osuđen je nedavno zbog nanošenja štete od milion funti televiziji Skaj ilegalnim strimovanjem.

On je izbegao zatvorsku kaznu time što je priznao krivično delo, ali je dobio dvogodišnju uslovnu kaznu uz 200 sati besplatnog društvenog rada.

Europol je pre dva meseca “ugasio” jednu globalnu mrežu pirata sa više od dva miliona korisnika, dok je španska fudbalska liga La Liga ostvarila pobedu nad tri piratska sajta pred moskovskim sudom.

Nik Kort, šef PIPCU kazao je, s tim u vezi, da je ne samo nezakonito prenošenje utakmica bez prava, več je korišćenje ilegalne usluge nepouzdano i rizično.

– Nikada ne znate koji zlonamerni softver (Malware) koristite i koju štetu on može napraviti vašim uređajima. Takođe, organi za sprovođenje reda i legalni provajderi mogu isključiti ilegalne strimove i za vreme trajanja utakmica, i to u presudnom trenutku, kako bi odvratili ljude od korišćenja ilegalnih strimova u budućnosti. Korišćenjem usluga legalnih provajdera ne postoje takvi rizici. Gledajte uživo, ali gledajte legalno – poručio je on.

Istraživanje agencije “Sinamedia” pokazalo je da gotovo polovina zaljubljenika u sport u 10 zemalja gleda preko piratskih servisa najmanje jednom mesečno utakmice i to iako 89 odsto sportskih fanova ima pretplatu na OTT TV usluge.

To se objašnjava time da mnogi ilegalni prenosi mečeva nisu direktno emitovani u Engleskoj.

I čelnici Premijer lige poručili su građanima da gledaju utakmice samo preko zvaničnih provajdera, jer samo to garantuje da ne krše zakon, ali i da sebe i porodicu neće izložiti riziku viruskog softvera, kao i neprikladnom sadržaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here