pixabay.com
Foto: Ilustracija

Više od 70 brodova punih šećera spremno je za isplovljavanje iz brazilske luke Santos.

To je rezultat pojačane potražnje širom sveta za šećerom koja se događa u očekivanju drugog talas pandemije koronavirusa i mogućih nestašica šećera.

Brazil je poslednjih nedelja ostvario rekordnu proizvodnju šećera, čemu su pomogle i oskudne žetve u Indiji i na Tajlandu. Međutim, Brazil ima i verovatno najviše problema u ovom trenutku što se koronavirusa tiče, ovih je dana postao zemlja sa drugim najvećim brojem zaraženih koronavirusom, čak 610.000, prenosi SEEbiz.

Koronavirus je, pogodio i proizvodnju i izvoz šećera. Pre tri dana tri ogromna broda nisu mogla da napuste luku Santos nakon što je nekoliko članova posade bilo pozitivno na koronavirus. Slično se dogodilo i u obližnjoj luci Parangua.

– Situacija je složena zbog virusa. Svi su vrlo nervozni jer brodovi ne uspevaju dovoljno brzo da napuste luke – rekao je Rojtersu Sttephen Geldart, šef analize u sektoru snabdevanja hranom u kompaniji Czarnikow Group.

U Santosu je tako sada na čekanju flotila koja treba da preveze više od tri miliona tona šećera širom sveta. U isto vreme prošle godine, na isplovljavanje je čekalo tek petnaest brodova ukupne nosivosti 700.000 tona. Sada je uobičajeno vreme čekanja čak 29 dana, znatno više u poređenju sa četiri do pet dana čekanja prošle godine.

Trgovci su ipak osuđeni na čekanje i neće raskidati ugovore. Razlog je jednostavan – ogroman je rizik u ovome trenutku tražiti alternativne lance snabdevanja.

– Indija bi bila alternativa, ali imaju problema i u lukama zbog koronavirusa – rekao je Cheng Gonk Vin, glavni trgovac šećerom u brazilskoj SCA Trading.

Vin je rekao da će biti dodatni troškovi za trgovce s “demurrageom”, naknadom koju brodari naplaćuju kada brodovi ostanu duže nego što se očekuje u lukama. Ta je naplata na nivou od oko 20 000 dolara po danu čekanja.

– Santos je užas – rekao je drugi trgovac, opisujući borbu trgovca da pronađu prostor.

Rekao je da su neki trgovci pregovarali sa šećeranama kako bi odgodili isporuke.

Kupci majskih ugovora za sirovi šećer kupili su 2,26 miliona tona, što je mesečni rekord. Taj šećer treba isporučiti u Njujork do kraja jula i povećao je gužve u Santosu.

Azijski trgovci robom COFCO International i Wilmar International bili su dobavljači i moraće da plate to skladištenje.

Trgovci na tržištu šećera kažu da bi Indija, usprkos manjoj žetvi ove sezone, mogla imati koristi od logističkih problema u Brazilu.

Za Tajland je manje verovatno da će imati koristi nakon lošeg useva pogođenog sušom, rekao je Virit Viseshsinth, zamenik generalnog sekretara tajlandskog Ureda za trske i šećer. Država ima manje od 6 miliona tona šećera za izvoz u ratarskoj godini, znatno manje nego ranijih godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here