GM otpušta još 2.000 radnika u “Opelu”

0

 

Radnički lideri su se sastali sa izvršnim direktorom "Opela" Nikom O’Rajlijem i došli do saznanja da će otpuštanja biti, ali da neće biti najavljenog smanjivanja troškova za 35 odsto kad je reč o menadžmentu kompanije! Štaviše, predstavnici radnika su od O’Rajlija čuli da će "biti zaposleno novo osoblje u upravi".

 

Radnici zamrzli pregovore

Radničke vođe su prošlog meseca insistirale da pogon "Opela" u Antverpenu i dalje nastavi rad, ali je fabrika ugašena. Predstavnici radnika su zatim zamrzli pregovore sa "Dženeral motorsom" o njegovim predlozima da smanji plate u pogonima širom Evrope za ukupno 265 miliona evra (372,1 milion dolara) godišnje u narednih pet godina.

Da sve bude još gore, portparol "Opela" je potvrdio da ta kompanija ostaje pri planu da ukine 8.300 radnih mesta, od toga 4.000 u Nemačkoj. Ovakav plan donet je u okviru programa za smanjenje kapaciteta za petinu usled slabe tražnje koja će takva ostati još godinama.

 

Situacija je još crnja kad se pogleda u papire, jer se vidi da će u Nemačkoj biti otpušteno i više od najavljenih 4.000 radnika. Naime, dokument GM-a "Plan održivosti VI", u koji je Rojters imao uvid, predviđa da broj zaposlenih u "Opelu" bude smanjen za oko 9.960, na ukupno 37.700, pri čemu će najveći udarac pretrpeti pogoni u Nemačkoj, u kojima će biti otpušteno 5.660 radnika.

 

GM je saopštio da želi da zaposleni prihvate njegov plan do sredine februara, kako bi pomogli kompaniji da bude smanjena na veličinu koja će biti profitabilna.

 

Bogati ostavljaju ljude bez posla i traže pare od države

GM želi da dobije 2,7 milijardi evra državne pomoći, u vidu zajmova ili garancija zajmova, što bi pomoglo u finansiranju 3,3 milijarde evra vredne reorganizacije. Očekuje se da "Opel" ovih dana zvanično podnese zehtev Nemačkoj za pomoć, čim dobije potrebno mišljenje nezavisnih eksperata o održivosti Rajlijevog plana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here