Tanjug
Entoni Godfri

Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata, ali je za nju najbolje da diversifikuje izvore energije i način na koji proizvodi svoju energiju, izjavio je danas ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

– Ako se oslonite samo na snabdevanje iz Rusije biće vam teže da pregovarate o povoljnoj ceni. Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije. Ponosan sam što američke firme u tom cilju sarađuju sa Srbijom – rekao je Godfri.

Na konstataciju da Srbija želi što jeftiniji gas a da bi on preko američke kompanije bio skuplji, Godfri je rekao da je o tome mnogo razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ponovio da je za dugoročnu energetsku budućnost Srbije najbolje da diversifikuje energiju jer će onda imati bolju cenu.

– Cilj predsednika Vučića je da učestvuje u još jednom gasovodu sa balkanskim partnerima, tako da bi imala pristup izvorima van Rusije. Nažalost, mi vidimo da Rusija pristup energentima koristi za političke svrhe, Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije. To je mudra politika i predsednik Vučić to dobro razume – rekao je Godfri.

Bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou

Godfri je rekao da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou i da Vašington ne zamera Srbiji najnoviju nabavku naoružanja iz Rusije.

– Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou –  rekao je američki ambasador.

On je istakao da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, ali se pita kako susedne zemlje doživljavaju Srbiju, da li postavljaju pitanje koji su ciljevi Beograda i zašto troši novac na naoružanje pre nego na infrastrukturu ili energetiku.

7 COMMENTS

  1. Znam, šta ga muče, ako bude Srbija “zavisila” od ruskog gasa, neće moći da joj uvode sankcije koliko bi hteli!

  2. Baš fini ljudi ovi iz USA. Toliko brinu o nama da sam se prosto raznežio. Nasuprot ovih “zlih Rusa” koji sprovode svoj “maligni uticaj”. Mislim da bi ova gospoda iz USA morali da shvate da im nikada nećemo biti prijatelji niti saveznici. Ta svoja savezništva sa njima smo skupo platili. Dok eto nemački saveznici iz prvog i drugog svetskog rata dobro prođoše i dobiše punu podršku, i to baš protiv Srbije. Za Nemačku razumemo, oni patološki mrze srpsku državu i to im je u genima, ali smo se za Amere eto prevarili. Uostalom, šta ćemo im mi, mi smo mali i beznačajni za razliku od značajnih Albanaca ili Hrvata na primer. Zašto se uopšte toliko trude? Da li zaista misle da smo toliko zaboravni i glupi i da samo oni imaju pravo na interese. Ne zaboravite, posle kiše dođe sunce.

  3. Bilo bi nam “skuplja pita nego tepsija”. A onda sankcije ako ne ispunimo politicke ucene. Mars bre.

  4. TO direktno mesanje u unutrasnju politike srbije nijedan ambasdor sveta nesme to kaze
    UNO povelj becka konvencija PRAVILA za diplomate sveta

    TO JE pervercija kako americka misli da moze da diktira srbiju svoju politiku jos gore je da nisu ni u nato a ni u eu to treba vlada srbija da odbaci i da mu obijasni sta mu je posao u srbija da neguje diplomatske odnese sad i srbije a ne srbiji da daje savete gde i kako treba pazari u sveta i sta treba i netrebe jao tesko nama sa nato i kad udjemo u eu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here