pixabay.com
Foto: Ilustracija

Požari su pre oko 12.800 godina progutali 10 odsto površine Zemlje. Vatrena stihija bila je po svom obimu slična onoj kada su dinosaurusi nestali, a najverovatnije su je pokrenuli fragmenti komete prečnika 100 kilometara.

Oblaci pepela i prašine koji su nastali posle toga pokrenuli su mini ledeno doba, zbog kojeg je planeta postala hladnija tokom narednih 1.000 godina.

– Hipoteza je da se velika kometa raspala i da su njeni delovi pali na Zemlju i izazvali katastrofu – kaže Adrijan Melot sa Univerziteta u Kanzasu, koji je koautor studije.

Veliki broj različitih hemijskih elemenata – ugljen-dioksid, nitrati, amonijak i druga jedinjenja – ukazuju da je neverovatnih 10 odsto kopnene površine Zemlje (oko 10 miliona kvadratnih kilometara) progutala vatra.

Da bi objasnili prošlost, naučnici su prikupili veliki broj geohemijskih i izotopskih markera sa više od 170 lokacija širom sveta.

Jedan od glavnih markera su nivoi polena, koji ukazuju da su zimzelene šume borova odjednom nestale i zamenjene šumama topola – vrste koja lako raste na neplodnom tlu.

Biljke su nestajale, izvori hrane postali oskudniji, a glečeri koji su se povlačili ponovo su počeli da dobijaju na masi.

Ljudska rasa morala je da se prilagodi surovijim uslovima, a populacija je tokom tog perioda znatno opala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here