Đ. Janković
Obeležen važan datum: Porta stare crkve u Loznici

Opelom za pale srpske ustanike, polaganjem venaca na grob vojvode Ante Bogićevića i prigodnim programom u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice obeležena je 212. godišnjica Boja na Loznici. Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić podsetio je da su žitelji Jadra Turcima početkom 19. veka pružali žestok otpor u želji da se oslobode njihove vlasti.

– U Boju kod Čokešine 1804. godine srpski ustanici pod komandom braće Nedić snažno su se sukobili sa Turcima, a ovi krajevi su bili oslobođeni tri godine kasnije. Vođene su borbe 1808. i 1809, a ključna je bila 1810. kad je Ali-paša Vidajić poveo 30.000 naoružanih vojnika na Loznicu koju je branio vojvoda Anta sa 1.200 ustanika. Bila je to borba gde se iscrtavala zapadna granica Srbije. Posle Antine smrti Loznica je 1813. opet potpala pod bosanski pašaluk sve do 1833. kad ju je Miloš Obrenović prisajedinio Kneževini Srbiji i formirao Podrinjski okrug čiji je ona bila centar. Danas nastojimo da naš grad bude centar Podrinjskog okruga i nadam se da će to i biti – rekao je Đokić.

Istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, govorio je o boju, istakavši da je reč o značajnom istorijskom događaju koji je Loznica od 2018. godine uvrstila u kalendar obeležavanja.

– Poslednje četiri godine na Svetog Tomu obeležavamo datum kad je vođena presudna bitka na Loznici. Bila je ovo jedna od najbitnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku za vreme Karađorđa Petrovića, uz Boj na Mišaru. Odlučujuća bitka na polju Tičaru vođena je 1810. godine 5. i 6. oktobra po starom, odnosno 17. i 18. po novom kalendaru, i to je datum koji obeležavamo – rekao je on i podsetio da je guslar Filip Višnjić ovu bitku opevao u pesmi “Boj na Loznici”.

Obeležavanje velikog jubileja organizovali su Grad Loznica, Crkvena opština staroloznička i Centar za kulturu “Vuk Karadžić”.