EPA
Zoran Đinđić

Na današnji dan pre 17 godina ubijen je Zoran Đinđić, premijer Srbije, prvi demokratski izabrani gradonačelnik Beograda i lider Demokratske stranke.

Đinđić je ubijen u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je vanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. aprila.

Za ubistvo suđeno je čelnicima raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću i pripadnicima zemunskog klana.

Optužene su 44 osobe za učešće u ubistvu, a Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, 2007. godine osudio je Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na po 40 godina zatvora, a još 12 osoba na dugogodišnje kazne zatvora.

Politička pozadina ubistva Đinđića nije utvrđena.

Đinđićevoj sahrani prisustvovalo je 70 stranih državnih delegacija, saradnika i više stotina hiljada građana.

Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu (današnjem Šamcu), 1. avgusta 1952. godine.
Posle završene osnovne škole došao je u Beograd, gde je završio Devetu gimnaziju, a studije filozofije na Univerzitetu u Beogradu.

Politikom je počeo da se bavi kao student, kada je i bio uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora, zajedno sa grupom studenata iz Zagreba i Ljubljane koji su se suprotstavljali autoritarnom režimu.

Po završetku studija, nigde u zemlji nije mogao da dobije posao, pa je otišao u Nemačku, gde je doktorirao na Univerzitetu u Konstancu, a u Jugoslaviju se vraća tek posle 12 godina i pada Berlinskog zida.

U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik.

Posle pobede opozicije na lokalnim izborima, 1997. godine, i posle sukoba sa Miloševićevim režimom, postao je prvi gradonačelnik Beograda koji nije bio član Komunističke partije, a tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se završila 5. oktobra odlaskom Miloševića sa vlasti.

Posle pada Slobodana Miloševića 2000. godine izabran je za premijera Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here